Вести


Славиша Грујић осудио говор мржње у медијима

Нови Сад , 11. фебруар 2013.
-A A +AСлавиша Грујић осудио говор мржње у медијима .

Нови Сад , 11. фебруар 2013. .

Нови Сад, 11. фебруар 2013. - У Медија центру Војводине, у  организацији Независног друштва новинара Војводине одржан је округли сто под насловом "Повратак у деведесете? - Медијске слободе и политика насиља". Уводна излагања су саопштили Славиша Грујић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, Драгана Соломон Николић, шефица Медијског одељења ОЕБС-а у Србији, Санда Савић, програмска директорка РТВ-а, Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије и Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине.Учесници трибине су се сагласили да Србија данас подсећа на Србију деведесетих. Велики је број медија тек средство за промоцију националистичке идеологије, говора мржње, политике насиља, као и алат за дифамацију политичких неистомишљеника, новинара и организација цивилног друштва. Ултранационалисти праве спискове "неподобних", јавно позивајући на линч. Истовремено, држава или не реагује, или их чак прећутно подржава. Нису угрожене само медијске слободе већ и безбедност, па и животи појединаца који су у друштву "маркирани" као "непријатељи нације", превасходно због политичког става или етничке (не)припадности. У позадини, иза позорнице јавности води се битка за преузимање медија који нису по вољи нових власти.

Бројни новинари који су присуствовали трибини, покушали су да одговоре на питања: да ли медијске и новинарске организације, независне институције и међународне организације имају снаге да се одупру ерупцији говора мржње; да ли имају снаге да заштите медијске слободе и професионално новинарство; какве последице може имати "лов на вештице" у држави која нема демократску традицију? „Овде смо се данас окупили сви ми, који смо били ту и пре 23 године, када се о истим или сличним темама разговарало", рекао је потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић. "Нико од нас не жели да се то време врати, иако је очигледно да стање у медијима подсећа на слику тих година. Тај проблем није ни почео да се квалитетно рашчишћава. Мислили смо да ће се демократизацијом друштва  и стање у медијима само по себи средити, међутим очигледно је да су медији сазрели у ратовима, мржњи, санкцијама и да је све то узрок данашњег хаотичног стања. Десет година смо се бавили овим проблемом, а тек сада ћемо се бавити, јер је слика штампаних медија на киосцима језива: наслови пуни увреда, сплетки и опсцених речи, што нас подсећа управо на те 90-те године. Највећи је проблем што је говор мржње отишао предалеко па се тако прети и РТВ-у, уредницима и руководиоцима, прети се Динку Грухоњићу и коме све не, а то је недопустиво и зато ћемо кроз здраву комуникацију и на демократски начин ове проблеме износити и постепено их решавати".

„ОЕБС је јавно осудио говор мржње и претње, које су се у последње време могле чути преко медија", рекла је Драгана Николић-Соломон. „Држава Србија, као чланица ОЕБС-а, по тренутним истраживањима, налази се на 69. од 179 места на која се рангирају земље на основу остварених слобода у медијима. Углед Србије би се побољшао да се све ове ствари нису десиле у последње време и оне зато морају бити решене, у овом тренутку, путем закона. У сарадњи са Министарством за културу и информисање Владе Републике Србије, покренули смо процес доношења два веома важна закона. Један је Закон о електронским медијима, а други је Закон о јавном информисању. Да би они били у складу са потребама једног демократског друштва ускоро почиње и јавна расправа о томе и позивам вас да сви заједно у томе учествујемо". Независно друштво новинара Србије јавно је осудило претње, говор мржње и насиље са којим поједини медији воде уређивачку политику и нагласило да није време за ћутање и повлачење. О нападима на Јавни сервис Радио телевизије Војводине говорила је Санда Савић, која је истакла да нас све што се дешава - као што су напади на њу лично, као и на телевизију - асоцира на деведесете године, због чега се не сме ћутати, већ о свему треба јавно говорити и бранити новинарски идентитет.Динко Грухоњић, као организатор округлог стола, захвалио се свим учесницима, нагласивши да ће Независно друштво новинара Војводине упутити писмо председнку Владе Републике Србије Ивици Дачићу, потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу, амбасадама у Републици Србији, организацијама за заштиту љуских права, као и организацијама за заштиту новинара, у коме ће их детаљно обавестити о актуелној медијској сцени Србије и Војводине.   

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs