Вести


Славиша Грујић отворио Видовдански сабор у Врднику

Нови Сад , 22. јун 2013.
-A A +AСлавиша Грујић отворио Видовдански сабор у Врднику.

Нови Сад , 22. јун 2013. .

Нови Сад/Врдник, 22. јун 2013.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић отворио је синоћ 11. Видовдански сабор у Врднику, који траје од 21. до 28. јуна. Након свечаног отварања Видовданског сабора, Александар Шоштар, спортски великан за сва времена, у присуству покрајинске секретарке за здравство, социјалну заштиту и демографију проф.др Весне Копитовић и в.д. директора Фонда за капитална улагања Небојше Маленковића отворио је Сабор капију у Врднику.
Једна од најважнијих година за Врдник и врдничку Раваницу је 1697. година, када у овај опустели и порушени фрушкогорски манастир долази кир Димитрије са својим калуђерима из Сент Андреје и са собом доноси мошти кнеза Лазара, заједно са покровом на коме је прва српска песникиња Јефимија извезла Похвалу кнезу Лазару. Од тада па све до данас, Врдник слави Видовдан као своју славу, у знак сећања на великомученика кнеза Лазара. Желећи да сачува традицију, споји прошлост са будућношћу, Друштво Врдничана ,,Видовдан'' и Савет Месне заједнице Врдника организовали су Видовдански сабор, настојећи да окупе све они који воле Врдник и осећају се Врдничанима. Први Видовдански сабор у Врднику одржан је 28. јуна 2003. године.


„Имам прилику да захваљујући ресорима у Влади Војводине које водим говорим на разним скуповима врло често", рекао је Славиша Грујић. „Мислим да је најтеже сложити мисли, када се уплету и емоције јер, као рођени Врдничанин, о овом месту могу да говорим само са пијететом и поштовањем. Врдник је место познато надалеко и као бања и као центар сремске Раванице и као некадашњи рудник, због чега је постао препознатљив на туристичкој мапи не само Војводине,већ и шире. Недавно сам боравио на великој конференцији у Марибору, где је тема, између осталих, била и креативна економија, где ми је управо Врдник био место од којег сам причу почео и са њим је и завршио. Овде постоје потенцијали да се она развије, односно, да се у тренутку развоја здравственог туризма створе потенцијали и за развој културе и спорта. Када говоримо о култури, постоје идеје и намере да се бројни пројекти и спроведу. За почетак почели смо са реновирањем врдничке Касине, у којој ће у једном делу бити постављен Музеј рударства. У току су разговори о реновирању куће песникиње Милице Стојадиновић-Српкиње, као и сређивање историјског споменика Врдничке куле. Развој индустријског наслеђа, које Врдник има у својим колонијама, кућама у којима су живели рудари, добар је предуслов за још један велики пројекат о томе" истакао је на крају потпредседник Грујић.


Туристичко-културна манифестација Видовдански сабор у Врднику има за циљ да допринесе очувању традиције, те материјалних и духовних вредности Врдника. У току манифестације посебна пажња посвећује се неговању традиције народних обичаја и веровања, као и презентовању народног посног кулинарства, народних ношњи, рукотворина, сувенира, старина и домаћих народних производа. У току Видовданског сабора значајна пажња посвећује се аутентичној производњи, која представља симбол Бање „Врдник".
Након отварања Сабор капије, Александар Шоштар је рекао да му је част и задовољтсво што има прилику да говори, не као Врдничанин већ као неко ко се таквим осећа. „У име Спортског савеза Србије и у своје име, желим да кажем да значај који ово место има на географској карти Србије и Војводине тим је већи зато што чува и негује традицију, обичаје и на крају историју, која га чини посебним, самом чињеницом да је Врдник јединствен и по постојању рудника и лековите воде, која из њега истиче.


Покрајински секретар за здравство проф. др Весна Копитовић позвала је Врдничане да у недељу, 23. јуна посете Базар здравља, који се организује у Дому здравља и подсетила да је Покрајинска влада уложила доста средстава у реновирање једног дела хотела и бање "Термал", додавши да је потребно уложити још у сређивање термалних базена, што ће се у складу са могућностима и реализовати.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs