Вести


Славиша Грујић отворио изложбу “Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана И” у Галерији Матице српске

Нови Сад , 13. новембар 2015.
-A A +AСлавиша Грујић отворио изложбу “Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана И” у Галерији Матице српске .

Нови Сад , 13. новембар 2015. .

Међународна изложба “Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана И” вечерас је свечано отворена у Галерији Матице српске и трајаће до 9.јануара 2016. године. Тим поводом на отварању изложбе говорили су мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Роберт Полак, директор Источнословачког музеја у Кошицама, проф. др Саша Брајовић, историчар уметности, а изложбу је званично отворио покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.
„Још једна велика изложба стигла је у Нови Сад, односно, стигао нам је Диреров носорог у град, за којег је вредело истрајати и која нам говори да имамо неко место у култури“ рекао је у уводном излагању секретар Грујић подсећајући да „ смо у претходном периоду имали велику изложбу Хенрија Мура, стигао нам је на „Шескпиров фестивал“ Глоуб театар, наступио је у СНП-у Кронос квартет, одржан је Фестивал игре, изложба Спомен збирке Павла Бељанског ускоро гостује у Загребу, да би они дошли крајем ове године у Нови Сад...и на крају незаобилазан стуб културе Галерија Матице српске и данашња изложба, која је пред нама. Све то је добра вест, јер на примеру данашње изложбе причамо о доброј сарадњи нас , Београда и Музеја у Кошицама и то је све доказ да како данас изложба, представа, музика у Београду, тако сутра у Новом Саду, а све са циљем промоције културе и приближавања публике. Данас имамо прилику да упознамо Дирера и његове савременике и све што они у својој стваралачкој причи носе и зато вас позивам да заједно прошетамо испред њихових графика и уживамо у култури, са којом је много боље“ рекао је отварајући изложбу секретар Грујић.
Др Роберт Полак, директор Источнословачког музеја у Кошицама је поздрављајући посетиоце рекао да долази из једног најстаријег и најзначајнијег музеја у Кошицама из којег су донели Дирера и његове савременике у Београд и данас у Нови Сад. Збирка Дирерових графика је једна од првих, које су поклоњене Музеју, а као такве су до сада обишле музеје у Пољској, Немачкој, Француској...данас у Новом Саду, граду који је кандидат за престоницу културе 2021., што нас посебно радује, који смо ту титулу носили 2013. године.
У име Глаерије Матице српске поздравне речи упутила је управница мр Тијана Палковљевић- Бугарски, нагласивши да се данас у простору Галерије налази изложба светске и европске културне баштине захваљујући сарадњи три музејске институције Источнословачког музеја из Кошица, Музеја града Београда и Галерије Матице српске, домаћа јавност, првенствено Новосађани и Војвођани, имаће јединствену прилику да се упознају са графичким остварењима једног од најбрилијантнијих стваралаца ренесансе, немачким уметником Албрехтом Дирером, али и са делима његових ученика и савременика, познатим именима немачке и италијанске графике: Хајнрих Алдегрефер, Албрехт Алдорфер, Лука Кранах Старији, Маркантонио Раимонди и други.
О значају Дирера и његових савременика говорила је др Саша Брајовић, историчарка уметности, која је апострофирала да је Дирер узвисио графику од једне скромне до самосталне уметничке вештине.
Изложбу Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана И, чини 138 графичких листова, конципираних у две целине. Прву целину предводи група од 20 дела Албрехта Дирера и 74 прворазредна графичка остварења његових савременика. Други део, Тријумфална поворка цара Максимилијана и илуструје 44 листова чувене композиције настале по налогу самог цара, који је желео да очува славу царског дома Хабзбурговаца. На изради су учествовали најбољи уметници тог времена – Дирер и његови ученици и савременици. Међу изложеним радовима посебно место заузимају Дирерова дела Носорог и Витез, смрт и ђаво, настала након његовог повратка из Италије. Од листова из циклуса Апокалипса Св. Јована, Живот девице Марије и Велика Пасија издваја се Св. Михаило у борби са аждајом. Централно место Тријумфалне поворке заузима део Тријумфалне кочије, која приказује пресудан догађај за живот цара Максимилијана И и његову политику ‒ венчање са ћерком Шарла Смелог, наследницом Бургундије.
Албрехт Дирер (1471–1528) је био сликар, графичар, цртач и теоретичар. Његов стваралачки геније померио је границе уметности с почетка XВИ века, а био је и до данас остао раме уз раме са Микеланђелом, Леонардом и Рафаелом, имајући кључну улогу у развоју европске графике и ренесансне уметности. Мајстор цртачког „микроскопског детаља” Дирер је црном линијом достигао сликарски израз и својом техником уздигао графику од занатске вештине до уметничког нивоа равног сликарству. Веома самосвестан и поносан на свој рад, Дирер је своја дела потписивао монограмом АД, данас познатим симболом његове уметности.
Током трајања изложбе у Галерији Матице српске ће бити приређен садржајан и разноврстан пратећи програм: свакодневна кустоска вођења у 13.00 и 19.00 сати, стручна тумачења и предавања петком и суботом у 18.00 сати, креативне радионице за децу суботом и едукативне радионице за ученике основних и средњих школа, као и радионице за студенте Академије уметности у Новом Саду.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs