Вести


Славиша Грујић отворио изложбу „Мирослав Краљевић и следбеници“ Модерне галерије из Загреба

Нови Сад , 03. децембар 2015.
-A A +AСлавиша Грујић отворио изложбу „Мирослав Краљевић и следбеници“ Модерне галерије из Загреба.

Нови Сад , 03. децембар 2015. .

У Спомен - збирци Павла Бељанског, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић отворио је синоћ изложбу „Мирослав Краљевић и следбеници“ загребачке Модерне галерије, аутора др Звонка Маковића. На отварању су се посетиоцима, љубитељима културе, обратили и др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, Бисерка Раутер Планчић, равнатељица Модерне галерије из Загреба, аутор др Звонко Маковић, заменик прочелника Уреда за културу, образовање и спорт Града Загреба, Теди Лушетић и Богданка Срдић Вулпе, градска заступница српске националне мањине Скупштине Града Загреба.

Као резултат вишегодишње међумузејске сарадње Модерне галерије и Умјетничког павиљона из Загреба и Спомен-збирке Павла Бељанског, крајем ове и почетком следеће године публика је у прилици да погледа две репрезентативне изложбе у две државе: Колекција Павла Бељанског: бисери модерне у Умјетничком павиљону у Загребу (19. 11. 2015 – 10. 01. 2016) и Мирослав Краљевић и следбеници у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016).

По речима др Јасне Јованов, ово је велики дан за Спомен –збирку Павла Бељанског, јер имамо част да будемо домаћини, први пут једној великој изложби Модерне галерије из Загреба, као што је и колекција Спомен- збирке пре две недеље постављена у Умјетничком павиљону у Загребу, први пут после много година.

Отварајући изложбу покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је рекао да смо пре две недеље отварајући изложбу колекције Спомен- збирке Павла Бељанског у Загребу осетили слично узбуђење, само у другачијем амбијенту и окружењу, али са истим ужитком.

„Пре неколико година почели смо са преговорима, који су за резултат имали реализацију ове две велике изложбе“ изјавио је секретар Грујић и додао да „оно што је извесно је чињеница да култура нема границе и да уметници, где год стварали, имају свој свет, свој простор и време, али када видите ову сарадњу, онда видите да се ту не ради о причи два уметника, већ о много њих, који су стварали велика уметничка дела на ползу свих нас. Један од њих, Влахо Буковац и његова „Велика Иза“ данас се налази у Умјетничком павиљону у Загребу, а из колекције је Спомен-збирке, док Модерна галерија у Загребу чува дела нашег Саве Шумановића, Петра Добровића и многих других и то је уметност и узбуђење које она доноси, али оно што са сигурношћу могу да поновим јесте да би господин Павле Бељански био изузетно поносан и задовољан постигнутом сарадњом и зато вам на крају желим да уживате у овим делима, који ће неко време красити зидове Спомен-збирке“ закључио је на крају секретар Грујић.

Бисерка Раутер Планчић, равнатељица Модерне галерије из Загреба је рекла да јој је велика част поздравити многобројну публику у име Модерне галерије, нагласивши да су данас пред нама дела првака хрватске модерне и његових следбеника, Шулентић,Штајнер, Трепше, Узелац, Гецан…Шумановић, Добровић И то је оно што нас спаја и што нас чини срећним, јер стојимо пред именима великих мајстора сликарства. Данас, гледамо у дела која су стара више од 100 година, а чија дела сјаје истим сјајем.

Др Звонко Маковић, као аутор изложбе је рекао да изложба „Мирослав Краљевић и следбеници“ представља избор од 68 врхунских остварења из загребачке Модерне галерије који прати генезу и развој хрватског модернизма у прве три деценије 20. века. „Међу 11 аутора, поставком доминира Мирослав Краљевић са 24 експоната“ истакао је Маковић и прецизирао да „иако је Краљевић живео кратко, свега 28 година (1885-1913), својим сликарством приближио је хрватско сликарство француском модернизму, која на линији од Манеа води ка Сезану. Краљевићев узор највише су следили сликари Златко Шулентић, Милан Штајнер и Маријан Трепше. Са темама из урбаног и модерног живота следиће га сликари попут Миливоја Узелца и Вилка Гецана, а допринос у развоју хрватског експресионизма уткани су у стваралаштво Игњата Јоба, Марина Тартаље, Саве Шумановића и Петра Добровића“ рекао је аутор Маковић.

Испред града Загреба поздравне речи упутио је заменик прочелника Уреда за културу, образовање и спорт Града Загреба, Теди Лушетић, који је овом приликом истакао да је ово круна сарадње два града, која осим размене поменутих изложби, имају И добру сарадњу када је у питању И позоришна уметност, као и гостовања, јер је загребачка филхармонија недавно овде имала наступ. Све ово је пример да, ако култура и уметност немају границе, онда не треба оне ни да се подижу, јер овако мали народи, као што су у наше две државе ипак имају богату традицију, културу и као такве би требале да буду пример добрих и примерених односа.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs