Вести


Славиша Грујић отворио изложбу „Окренуто“- Словачке савремене уметности

Нови Сад , 18. децембар 2015.
-A A +AСлавиша Грујић отворио изложбу „Окренуто“- Словачке савремене уметности.

Нови Сад , 18. децембар 2015. .

У Музеју савремене уметности Војводине, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић синоћ је отворио изложбу „Окренуто“ Словачке савремене уметности, кустоса Зузане Пацáкове и Владимíра Бескида.
Изложба „Окренуто“ резултат је сарадње Музеја савремене уметности Војводине и Културног центра Кошице_Кунстхалле Кошице, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Министраства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе Републике Словачке.
„Занимљива изложба, интригантног наслова и још интригантнијих идеја“ рекао је приликом отварања ресорни секретар Грујић и додао да „је интересантно видети целу поставку, од висећих кулена и сланине, преко лифта на точковима, до савремених израза уметности. Ово је веома важна изложба, која опет говори о размени ових идеја савремене уметности како Галерија, тако и Музеја. Претходна поставка војвођанске савремене уметности била је на Тајвану прошле и претпрошле године и то је прича о томе да уметност говори универзалним језиком. Поређења ради, у Галерији Матице српске налази се изложба Албрехта Дирера, као део сталне поставке Музеја у Кошицама, део поставке Спомен – збирке Павле Бељански сада је у Загребу, док је код нас њихова изложба Модерне галерије из Загреба. Ово је један од начина да се кроз савремену уметност дође до сарадње, границе помере, где језик не представља проблем. Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање зато подржава овакве пројекте и активности, јер они помажу представљању Војводине и Србије у најбољем светлу, а исто тако представљају и Нови Сад, као град достојан титуле града културе за 2021. годину. Због свега тога са задовољством отварам ову изложбу“ рекао је на крају секретар Грујић.

Испред Музеја савремене уметности Војводине поздравне речи упутила је директорка Сања Којић- Младенов која је подсетила да се МСУВ представио у Кошицама изложбом „ Пригушена егзистенција“ и та изложба, која је у току, трајаће до 31. јануара 2016, док ће истовремено у Новом Саду, до почетка фебруара, бити представљена изложба „Окренуто- Словачка савремена уметност“. Изложбе се баве промоцијом и представљањем уметничких пракси Србије и Словачке у оквиру интернационалног културног простора. У фокусу су уметнички радови који кроз употребу савремене уметничке праксе и проширених медија истражују аспекте свог друштвеног окружења и могуће релације уметности и места ове сцене у међународном контексту. Идеја сарадње је да се успостави интернационални дијалог између уметника Србије и Словачке, али и јавности и стручне публике. По њеним речима 2013. године започета је реализација идеје о реципроцитативним изложбама са ино музејима, када је и почела сарадња са уметницима и музејима не само у региону, већ и шире и даље све до Тајвана.
Владимир Бескид, као један од кустоса је рекао да Изложбом „Окренуто -Словачка савремена уметност“ представила је рад 12 међународно афирмисаних уметника млађе и средње генерације, који су пружили свој угао савременог визуелног мишљења Словачке. Они имају слично размишљање постконцептуалне уметности, а назив изложбе је настао као заједничка црта ироније и надоградње над свакодневицом, кроз посебне уметничке изразе и самим тим различито коришћење материјале. Данас су пред нама радови уметника Ерика Биндера, Андреја Дубравски, Виктора Фреша, Матеја Гавуле, Јана Капелова, Марека Кветана, Дениса Лехоцка, Илоне Немет, Романа Ондака, Милана Титела, Јана Триашке, Оље Триашке Стефанович.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs