Вести


Славиша Грујић отворио 64. Фестивал професионалних позоришта Војводине

Нови Сад , 08. април 2014.
-A A +AСлавиша Грујић отворио 64. Фестивал професионалних позоришта Војводине.

Нови Сад , 08. април 2014. .

Од 7. до 13. априла у Суботици се одржава 64. Фестивал професионалних позоришта Војводине на којем ће, поред представа за одрасле, бити приказано и шест представа за децу.

Званично отварање Фестивала одржано је синоћ на сцени Народног позоришта, где је у име Владе АП Војводине и у име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање присутне поздравио потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић. Испред града Суботице обратила се саветница градоначелника Валерија Прибило Агоштон.

Отварајући овогодишњи фестивал, потпредседник Грујић је истакао да су на досадашњим фестивалима многобројни глумци, сценографи, костимографи и други - сви појединачно, оставили своју енергију и своје емоције.

“Сви они заједно су учинили да сваки од тих фестивала, да свака представа ради и функционише с посебном ауром и то је оно што је остајало - један фестивал, са свим тим представама и људима, био је једна посебна аура”, рекао је Грујић.

На овом фестивалу, 64. по реду, до 13. априла такмичиће се шест представа, према избору фестивалског селектора Душана Петровића.

После 31 представе које је прегледао у протеклих годину дана, редитељ Петровић је за фестивал одабрао и драму „Госпођа Олга” Милутина Бојића, коју је у Народном позоришту у Сомбору режирао Горчин Стојановић и чијим је извођењем синоћ и почео фестивал.

Молијеровог „Дон Жуана” младог редитеља Игора Вука Торбице, извешће зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић”, а са представом „Неопланта” Ласла Вегела у режији Андраша Урбана наступиће Новосадско позориште/Ujvideki sinhaz.

У фестивалској селекцији су и копродукција Српског народног позоришта у Новом Саду и Новосадског позоришта „Нека се јаве најбољи” Ане Терек у режији Золтана Пушкаша, „Краљ Иби” Алфреда Жарија и редитеља Андраша Деметера у извођењу Драме на мађарском језику Народног позоришта у Суботици.

Драма на српском језику Народног позоришта у Суботици наступиће с представом „Брак Бети и Буа” Кристофера Дуранга у режији Оливере Ђорђевић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs