Вести


Славиша Грујић отвoрио изложбу „Архив и моћ“ у Музеју савремене уметности Војводине

Нови Сад , 04. новембар 2015.
-A A +AСлавиша Грујић отвoрио изложбу „Архив и моћ“ у Музеју савремене уметности Војводине .

Нови Сад , 04. новембар 2015. .

У Музеју савремене уметности Војводине, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић отворио је синоћ изложбу “Архив и моћ”. Кустоскиње и ауторке концепта изложбе су директорка МСУВ-е Сања Којић Младенов и Гордана Николић, а реч је о међународном двогодишњем пројекту Performing the Museum, који се реализује у оквиру програма подршке Европске Комисије - Креативна Европа (у периоду 2014–2016). У првој едицији у Музеју савремене уметности Војводине састоји се од групне изложбе ARCHIVES AND POWER/ АРХИВ И МОЋ и самосталне изложбе уметнице из Словеније Јасмине Цибиц BUILDING DESIRE/ ЗИДАТИ ЖЕЉУ.
Поздрављајући присутне секретар Грујић је истакао чињеницу да Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање са задовољством подржава оне пројекте и активности, који имају међународни карактер, какав има ова изложба, реализована у сарадњи са музејима из Словеније, Хрватске и Шпаније.
”На овај начин се показује да култура, пре свега и поред свега, нема проблема у комуникацији и да се сви добро разумемо, као што је пример овде у ове четири земље” рекао је Славиша Грујић и додао да “као лични доживљај данашње поставке је то да архивирање јесте уметност сећања, које говори о прошлости”.
По речима Сање Којић Младенов изложба “Архив и моћ” испитује појам архива као акумулираних знања које производе различити типови институција, као и друге организоване структуре друштва или појединци. Иако су архиви ”примарни извори” који носе етикету неутралности, већ сама методологија акумулирања представља дизајн који ангажује друштвене, политичке и технолошке моћи.
Самостална изложба Јасмине Цибиц “Зидати жељу” се концептуално везује са изложбом “Архив и моћ” где уметница примењује свој препознатљив начин реконтекстуализације историјских тема. Сам пројекат “Performing the Museum” Музеј савремене уметности Војводине реализује у партнерској сарадњи са институцијама: Музејом сувремене умјетности Загреб, Корошком галеријом ликовне уметности Словењ Градец и Фондацијом Антони Тапијес (Fundació Antoni Tàpies) из Барселоне. Настао је као иницијатива четири музеја да се (само-) преиспитују, ревалоризују и интерпретирају музејски ресурси, архиви, колекције, методи рада како би ове институције као “опште добро” развили своје потенцијале стварањем нових знања и повезивали се са различитом публиком. Двогодишњи програм у оквиру пројекта на међународном нивоу садржи различите јавне активности институција партнера: изложбе и презентације савремених и историјских уметничких пракси, едукативни портал за децу и омладину, заједнички дигитални архив пројекта, зборник теоријских радова, пратеће публикације изложби, стручне конференције, састанке уредника програма, бројна предавања, радионице и кустоске резиденције током 2015. и 2016. године.
Кустоскиња Гордана Николић представила је поставку уметника Исидоре Тодоровић, Зорана Тодоровића, Александра Зографа, Исидоре Илић и Бошка Пространа.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs