Вести


Славиша Грујић открио плочу манифестације „Ленкин прстен“ у Србобрану

Нови Сад , 13. новембар 2015.
-A A +AСлавиша Грујић открио плочу манифестације „Ленкин прстен“ у Србобрану.

Нови Сад , 13. новембар 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, у Дому културе у Србобрану поводом десет година „Ленкин прстен“, открио је плочу манифестације са именима свих досадашњих лауреата. Заједно са секретаром Грујићем плочу је открила и директорка Дома културе Србобран Елизабета Мавренски.
„Има ли лепшег повода него откривати плочу манифестације која прича о љубави и младости“ рекао је у уводном излагању ресорни секретар и нагласио да „је Србобран место познато по много чему, а највише по томе што је овде живела чувена Ленка Дунђерски којој је наш велики песник Лаза Костић испевао песму „Santa Maria della Salute“ у част њене лепоте и његове љубави. Иако је манифестација посвећена најлепшој љубавној поезији уприличена управо овде, Ленкин прстен,чини се, и даље сија док она свира клавир. Овде се поезија и љубав награђују и то је нешто лепо, што заокружује и чува ову причу. У претходних десет година Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање је подржао манифестацију „Ленкин прстен“ и дубоко се надам да ће се она подржавати и надаље у чему вам желим пуно успеха,“ рекао је на крају секретар Славиша Грујић.
По речима Елизабете Мавренски, која се у име Дома културе и у своје лично име захвалила на подршци Секретаријату за културу и јавно информисање и прецизирала је да у жељи да се подстакне књижевно стваралаштво у области љубавне поезије, а у знак сећања на девојку Ленку Дунђерски, која је била инспирација за најлепшу љубавну песму написану на српском језику – „Santa Maria della salute“ Дом културе Србобран 2006. године установио је књижевну награду „Ленкин прстен“. Данас је други дан ове манифестације када се открива плоча манифестације са именима свих досадашњих лауреата, а они су:
2006. године песма „Парусија за Веру Павладољску“ Матија Бећковић
2007. године песма „Тунели“ Војислав Карановић
2008. године песма „Хесталне уобразиље-русаље“ Александар Лукић
2009. године песма „Седам малих песама“ Благоја Свркота
2010. године песма „Фрушка гора“ Ђорђе Николић (Чикаго)
2011. године песма “Бацила си све низ реку“ Ђорђе Кубурић
2012. године песма „Одбрана сећања“ Перо Зубац
2013. године песма „На острвима блажених“ Саша Радојчић
2014. година песма „Пуна је тишина“ Благоје Баковић
2015. године песма „Вода“ Тања Крагујевић


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs