Вести


Славиша Грујић поздравио учеснике округлог стола „70 година ослобођења Југославије са освртом на Војводину“

Нови Сад , 27. новембар 2015.
-A A +AСлавиша Грујић поздравио учеснике округлог стола „70 година ослобођења Југославије са освртом на Војводину“.

Нови Сад , 27. новембар 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић поздравио је данас учеснике научно- стручног скупа са темом „70 година ослобођења Југославије са освртом на Војводину“. Организатори округлог стола су Удружење антифашиста Новог Сада и Покрајински одбор Савеза антифашиста, под покровитељством Покрајинске владе. Учеснике округлог стола поздравио је и председник Удружења антифашиста Србије Александар Краус.
Председник удружења антифашиста Новог Сада Станко Шушњар прецизирао је да наслов данашњег научно-стручног скупа није постављен са циљем да се говори само о војним стратегијама за време Другог светског рата и антифашистичке борбе на овим просторима, већ да се тема прошири и на социјални и национални значај тог времена, осветљавајући историјске чињенице. „Данас смо сведоци“, подсетио је Шушњар, „да у последње две и по деценије у догађајима који су претходили распаду Југославије, многе историјске факте нису разматране на прави начин и истина се потире и због тога је важно да у име генерација, које нам долазе овакви скупови имају свој значај“.
У име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање учеснике скупа поздравио је ресорни секретар Славиша Грујић. Он је подсетио да Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање снажно стоји иза оваквих научно- стручних садржаја и тема,“ јер не желимо да на било који начин ревидирамо историју“.
„Са тим у вези,“ додао је Грујић, „Дража Михајловић, Милан Недић, а можда и Љотић не могу да буду део антифашистичке приче ових простора, јер они то никада нису били. Секретаријат на чијем сам челу, са великом бригом и пажњом покушава да пронађе решења и издвоји средства за очување бројних споменика наше антифашистичке борбе. Након покушаја девастирања споменика на Иришком венцу, определили смо средства за његову обнову“. Грујић је додао: „У договору са градом Сомбором покушавамо да средимо и Музеј на Батини, као и споменик Сремски фронт у Адашевцима код Шида. Ово је само део наше бриге о споменицима тог времена, према којима смо дужни да водимо рачуна, јер они имају своју историјску вредност.“
Александар Краус само је истакао да уколико данас желимо да имамо модерну Србију то се може постићи ако „добијемо битку“ у Војводини свих снага антифашизма.
Учесници данашњег округлог стола су: проф. др Душко Радосављевић „Војводина у другој Југославији (политиколошки аспект)“, др Милан Мицић „Банат у НОБ 1941-1945.г - главни процеси“, др Миливој Бешлин „Конституисање аутономије Војводине 1945.г.“, Живан Берисављевић „Политички фрагменти особености НОБ у Војводини- битне детерминанте уставно-правног положаја и политичког развоја Војводине у социјалистичкој Југославији и Републици Србији“, Војислав Мартинов „Антиципација аутономије у политичкој пракси предратне антифашистичке омладине Војводине“, Бошко Крунић „ 70 година успона и падова (револуција и контрареволуција)“ и проф. др Борис Кршев „70 година војвођанских прилика и неприлика“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs