Вести


Славиша Грујић положио венац на Спомен-комплексу Сремски фронт

Нови Сад , 12. април 2016.
-A A +AСлавиша Грујић положио венац на Спомен-комплексу Сремски фронт.

Нови Сад , 12. април 2016. .

На Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида, данас је одржана церемонија обележавања 71. годишњице пробоја Сремског фронта. Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и помоћник секретара за културну баштину др Милан Мицић положили су венац палим борцима. Церемонији је присуствовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин. Поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали су учесници ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске армије учествовале су и трупе Црвене армије.

У тешким борбама, погинуло је око 13.500 југословенских војника и 1.100 припадника Црвене армије. На страни непријатеља погинуло је око 30.000 војника. Пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.

Након полагања венаца и одавања државних и војних почасти, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је рекао да се са посебним пијететом клањамо херојима ове велике битке у којој је учествовало толико бораца, а многи од њих су овде дали своје животе. „Управо зато, ценећи њихову жртву ми данас морамо да памтимо и увек се подсећамо на то мрачно доба и усмеримо сву своју снагу, да не дозволимо повампирење фашизма „ рекао је секретар Грујић и додао да „ нажалост, иако се мислило да су фашизам и нацизам заувек нестали са ових простора и даље се догађа да неке групе и појединци поново заговарају идеологију мрака и насиља, да се тежи рехабилитацији ратних злочинаца из тог периода,а да се величанствена херојска дела наших бораца све више заборављају. Због свега тога данас смо са пуним поштовањем одали почаст нашим палим борцима“ закључио је у свом излагању секретар Грујић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs