Вести


Славиша Грујић посетио Атеље Тера и будући Музеј Тера у Кикинди

Нови Сад/Кикинда , 08. мај 2015.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Атеље Тера и будући Музеј Тера у Кикинди.

Нови Сад/Кикинда , 08. мај 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио Атеље Тера и будући Музеј Тера у Кикинди. У оквиру радне посете, секретар Грујић обишао је у Атељеу Тера радове студената -њих 15, са различитих факултета уметности из земље и иностранства, који ће вечерас отворити групну изложбу. На изложби ће бити представљени радови три вајарке из Мађарске, Румуније и Србије.

„Када о култури причамо и кажемо Кикинда онда причамо о једној посебној уметности, познатој и изван наших граница, а то је вајање“ рекао је секретар Грујић и додао да je циљ Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање да подржи активности Тере, као и сређивање будућег Музеја, који се налази у старом мањежу. Управо тај објекат је битан за овај део Баната, у којем ,поред музеја скулpтура, могу да се одвијају и неки други уметнички садржаји, који овде недостају. „На који начин и са којим средствима ће се музеј завршити је питање, јер за сада имамо пуно инвестиција у институције културе широм Војводине, тако да ће и у скорије време и овај објекат наћи своје место. За сада Секретаријат подржава активности Атељеа Тера сваке године са око два милиона динара и са још нешто средстава за опрему. Покушаћемо да кроз фондове Европске уније, као и кроз сарадњу са Министарством за културу и јавно информисање Републике Србије и програма Антене деска (Креативне Европе) дођемо до дела средстава да се овај пројекат заврши,“ закључио је секретар Грујић.

По речима директора Центра за ликовну и примењену уметност Тера Слободана Којића велико је задовољство, када имамо подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање у раду и активностима Атељеа и будућем сређивању музеја Тера. Осим идеје да се на нашем простору отвори јединствени Музеј скулптура, жеља нам је да отворимо и колеџ вајарства, чиме бисмо заокружили ову уметничку целину по којој је Кикинда препознатљива.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs