Вести


Славиша Грујић посетио Национални савет црногорске националне мањине у Врбасу

Нови Сад , 11. фебруар 2016.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Национални савет црногорске националне мањине у Врбасу.

Нови Сад , 11. фебруар 2016. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио Национални савет црногорске националне мањине са седиштем у Врбасу, који се пре месец дана уселио у нови простор. Реч је о објекту, који има довољно простора да, осим канцеларија Савета, буде место где ће се одржавати изложбе, представе, књижевне вечери, радионице и други културни догађаји.

Тренутно се у овом простору налази изложба "Октоих" аутора Димитрија Поповића, еминентног црногорског сликара, графичара и књижевника, а поред његових изложено је и 12 радова од шест аутора са прошлогодишње ликовне колоније, која је одржана у Врбасу.

Након разговора са председником Националног савета црногорске националне мањине Ратком Шоћом, секретар Грујић је рекао да је овај простор од изузетног значаја за црногорску заједницу у Војводини, јер се у њему могу одржавати разни културни садржаји са једне стране, а има довољно места и за смештај библиотеке. Свака национална заједница у Војводини треба да има свој простор, где ће на прави начин неговати језик, култура, писмо и на крају информисање, што им је Уставом загарантовано право. Са тим у вези, истакао је секретар Грујић, и црногорска национална заједница има право да негује своју богату прошлост, односно, богату историју, да кроз разне културне садржаје негује језик и писмо, а кроз програм на Радио-телевизији Војводине „Луча“ негује и информисање.

Покрајински секретар Грујић и председник Шоћ су се сложили око програма рада и даљих активности у раду Савета, који за циљ има промоцију црногорске културе, обичаја и традиције.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs