Вести


Славиша Грујић примио делегацију кинеских новинара

Нови Сад , 25. октобар 2014.
-A A +AСлавиша Грујић примио делегацију кинеских новинара.

Нови Сад , 25. октобар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је данас у згради Покрајинске владе, делегацију кинеских новинара и делегацију Удружења новинара Србије, који су током дана посетили Радио-телевизију Војводине и дневни лист „Дневник“.

Шесточлану делегацију Свекинеског удружења новинара, чине уредници и директори значајних кинеских медија, које предводе председник делегације мр Гуо Јинпинг председник „Hebei Daily Group“ и мр Цаи Xиаобин, заменик шефа делегације председника „Qingdao Daily“. У саставу делегације су и мр Њанг Њеи, заменик председника уједињене Шангајске медијске групације, мр Zhang Fuqiang, заменик главног и одговорног уредника „Bingtuan Daily“, мр Зхоу Јианпинг, заменик главног и одговорног уредника „Yangcheng Evening news“ и мр Ронг Цхангхаи, заменик директора одељења за међународне везе свекинеског Удружења новинара.

Током разговора у којем је потпредседник Грујић представио специфичности Војводине, као регије у којој је доминантна мултикултуралност, мултиконфесиналност и постојање 26 нација, где је шест језика у службеној употреби, посебно је објаснио и стање у медијској сфери, која има своје друге специфичности.

„Војводина, као Покрајина у оквиру Републике Србије има изразито пријатељска осећања према Републици Кини, што је видно кроз неколико облика сарадње, а најтранспарентнији је изградња новог моста код Београда, чиме ће се знатно скратити пут од Београда ка нама“ истакао је у уводном излагању секретар Грујић и додао да „говорећи о Војводини причамо о Европи у малом, јер на малом географском простору вековима живе 26 нација, исто толико култура, обичаја, језика и писма и зато ми као ресорни секретаријат задужен за културу и медије са посебном пажњом негујемо стечена права националних мањина са посебним балансом између њих, како би се свака испоштовала и неговала у довољној мери. Иако тежимо ка децентрализацији културе и медија, веома се трудимо да одржимо добро утемељену регионалну сарадњу, као и сарадњу са европским институцијама. Са тим у вези добили смо и посебну позицију да будемо носиоци политичког извештаја о стању медија како у Војводини тако и у више од десет региона Европе. То је доказ, а и резултат да смо препознати као добри партнери у реализацији тог циља, јер управо поменуте специфичности нам дају могућност, да у оквиру сета медијских закона, донесемо подзаконске акте, који ће на регулативан начин, решити питање приватизације медија. Већина војвођанских медија, управо због присуства вишенационалних заједница у једној локалној самоуправи, мора да испоштује њихова стечена права и да их не угрози са једне стране, а са друге стране да испоштује и оне друге обавезе, који се односе на постојање већинског српског становништва“ објаснио је у излагању секретар Славиша Грујић.

Делегација Свекинеског удружења новинара захвалила се на гостопримству потпредседнику Покрајинске владе Славиши Грујићу, нагласивши да они као удружење имају добру дугогодишњу сарадњу са Удружењем новинара Србије, али су овога пута одлучили да обиђу бројне медијске куће, као и да поразговарају о стању у медијима како у Републици Србији, тако и у Војводини.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs