Вести


Славиша Грујић примио делегацију пројекта “Језик више за Европу”

Нови Сад , 13. мај 2015.
-A A +AСлавиша Грујић примио делегацију пројекта “Језик више за Европу”.

Нови Сад , 13. мај 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је у Покрајинској влади примио делегацију, коју чине три професора и директор школе LYSSE Rolf Burkhard у Швајцарској, а који су део пројекта “Језик више за Европу”.
Пројекат „Језик више за Европу“ је међународног карактера и има за циљ повезивање деце/ученика из АП Војводине, Новог Сада са децом из дијаспоре. Укидањем визног режима 2010.године, започета је сарадња са Швајцарском која и данас траје. До сада је остварено шест посета,три у Новом Саду и три у Швајцарској. Градови који су до сада били укључени у пројекат и и из којих су ученици посетили Србију и Војводину су Женева, Лозана, Вевеја, Монтро, Кларена и Ромонта. Ове године, први пут остварена је сарадња са једном швајцарском школом из Лиса близу Берна, одакле је допутовао 21 ученик (завршавају 9. разред), три професора и директор школе LYSSE. Посета нашој земљи траје од 11. до 14.маја ове године.
У име делегациј, захвалност на подршци и пријему упутио је директор школе Ролф Буркхард, који је ресорном секретару уручио симболичан поклон, као симбол Швајцарске, а то је макета брзог воза. По његовим речима, у протеклих неколико дана делегација је обишла Београд и једну стручну средњу школу, а потом и Нагославце, да би јутрос обишли Гимназију “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, а после подне иду у посету Сремским Карловцима и Галерији Матице српске у Новом Саду.
Током разговора о утисцима које су имали о Србији и Војводини, секретар Славиша Грујић им је представио специфичности Војводине, која је по много чему посебна.
“Ако почнемо од чињенице да у Војводини живи 26 нација, да је у службеној употреби шест језика националних заједница и да Радио - телевизија Војводине емитује програм на десет језика, онда причамо о претечи Европске уније, коју ми овде имамо, али нажалост нисмо део те велике породице, иако се трудимо да будемо” објаснио је секретар Грујић. “У овим пределима некада давно било је Панонско море, а када је пресушило остале су мочваре. Давно је царица Марија Терезија одлучила да повеже Тису и Дунав каналима и исуши овај предео, који ће потом постати плодно тло за земљорадњу. Осим Срба, који су ту живели, она је населила Војводину са још 20 нација и омогућила им да се настане у селима широм ове регије, да би данас ми могли да живимо сви заједно на једном релативно малом географском подручју. Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање зато води рачуна о неговању културе, језика, писма и обичаја скоро сваке националне заједнице, преко њихових савета,” закључио је у свом излагању секретар Грујић.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs