Вести


Славиша Грујић разговарао са делегацијом из италијанских регија Ломбардија и Пијемонто

Нови Сад , 25. јун 2013.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са делегацијом из италијанских регија Ломбардија и Пијемонто.

Нови Сад , 25. јун 2013. .

Нови Сад, 25.јун 2013.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић састао се са делегацијом из италијанских регија Ломбрадија и Пијемонто, коју су представљали Стефано Гусони, главни менаџер Института за кинематографију „Микеланђело" у Милану и проф. Стефано Манганаро са Универзитета у Торину. Повод за данашњи састанак је успостављање комплексне сарадње са војвођанским институцијама културе
.Професор Стефано Манганара говорио је о идеји за заједничким пројектом, који би обухватио све градове некадашњег Римског царства. Пројекат би обухватио пет градова Европе и нашег региона: Сирмиум у Сремској Митровици где је рођено шест римских царева, Равену - град настао у доба цара Јустинијана, у Грчкој би то била Тесалоника као антички град у Солуну, Софија у Бугарској као некадашњи део Римског царства за време императора Јустинијана, у Немачкој би то био најстарији град Трир, који је опет био један од седам главних градова Светог римског царства и на крају Сплит у коме постоји палата, коју је изградио римски цар Диоклецијан у 3. веку.

Сарадњу са Владом АП Војводине, Институт за кинематографију из Милана види у размени и промоцији филмских фестивала, размени стручњака и студената из ове области, могућности за рад на неким будућим заједничким пројектима, као и стручну сарадњу између Академије уметности из Новог Сада са Институтом из Милана.Према речима потпредседника Славише Грујића, оба пројекта су за нас, као Покрајину, веома важна, јер промовишу и унапређују наше институције културе, чији смо оснивачи и зато је неопходно у даљој сарадњи дефинисати и са једне и са друге стране партнере у предложеним пројектима.Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање прошле године је потписао споразум о сарадњи са регијом Умбрија, на основу којег смо донедавно имали поставку њихове изложбе „Хуманизам и ренесанса" у Галерији Матице српске у Новом Саду, као и представљање Закона о културној баштини Европске уније. Осим Умбрије, Протокол о сарадњи потписан је и са регијом Фруили-Венеција -чулија и са градом Аквилеја, партнерима који су спремни да нам помогну у даљој конзервацији Сирмиума.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs