Вести


Славиша Грујић разговарао са делегацијом Мисије ОЕБС-а у Србији за националне мањине

Нови Сад , 12. април 2013.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са делегацијом Мисије ОЕБС-а у Србији за националне мањине .

Нови Сад , 12. април 2013. .

Нови Сад, 12. април 2013.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је у згради Владе Војводине разговорао са делегацијом Мисије ОЕБС-а у Србији за националне мањине, коју су представљали Александар Хаг и Вилијам Романс.Потпредседник Славиша Грујић упознао је делегацију са општим подацима о Аутономној Покрајини Војводини, наглашавајући при томе њене специфичности: мултинационалност и мултиконфесионалност. Надовезујући се на презентоване чињенице да у Војводини, у сарадњи и слози живи 27 нација, да је шест службених језика у званичној употреби, као и на чињеницу да национални савети националних мањина негују културу, писмо, језик и информисање на свом језику, делегација ОЕБС-а је апострофирала значај очувања овог, јединственог идентитета који Војводина има.

Према речима Грујића, Влада АП Војводине даје пуну подршку очувању свих националних заједница на овим просторима и зато нам је веома важно да се на промоцији наших, како је нагласио, пре сличности него различитости, говори и изван ових граница.„Поштујући стандарде Европске уније и њене принципе, недавно смо имали и расправу о предлогу закона о јавном информисању, где нас је управо ОЕБС подржао. Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање заузео је став да није дошло време за приватизацију медија у локалним самоуправама," истакао је Славиша Грујић и подсетио да је проблем настао управо због локалних војвођанских самоуправа у којима медији извештавају на неколико језика - онолико колико их живи у тој средини. Због свега тога, требало би омогућити да локалне самоуправе и даље подржавају медије у својим срединама, како би ти медији, у складу са стеченим правима националних савета, наставили благовремено да информишу своје суграђане. Грујић је навео да и у земљама чланицама ЕУ постоје такви примери, "где суседна Мађарска, па и Хрватска имају 39 медија, који су и даље у надлежности локалне самоуправе".


"Поред јавног информисања, велика пажња се посвећује и неговању културе припадника свих националних заједница, која се огледа кроз подршку позориштима, издавању уџбеника и других књига. Знатна подршка из Покрајине иде за фестивале и манифестације које репрезентују обичаје, традицију и језике људи који живе на овим просторима," истакао је на крају излагања Славиша Грујић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs