Вести


Славиша Грујић разговарао са замеником шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајклом Уехаром

Нови Сад , 18. јануар 2016.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са замеником шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајклом Уехаром.

Нови Сад , 18. јануар 2016. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је заменика шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкла Уехару и шефицу Одељења за медије у овој организацији Гордану Јанковић, са којима је разговарао о положају покрајинског јавног сервиса – Радио телевизије Војводине, положају медија националних мањина и пројектном финансирању медија, путем конкурса.
По речима секретара Грујића, основна транспарентност Војводине као регије јесте њена мултинационалност и мултикултуралност, јер у њој живи 26 нација, где је у службеној употреби шест језика националних мањина.
„Радио телевизија Војводине емитује програм на десет језика, у веома тешким условима“, рекао је секретар Грујић. „Смештена је у простору, који није њихов, јер је зграда РТВ-а срушена током бомбрадовања 1999. године и од тада се тај проблем не решава. Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање је подржао неколико пројеката ове медијске куће, финансирајући проширење дописничке мреже у Војводини, као и архивирање грађе и дигиталитацију, што је изузетно важно за све грађане Војводине и, самим тим, и националне заједнице, које на тај начин чувају своје национално благо. Поред тога, пре покретања процеса приватизације локалних медија, Секретаријат је био против начина на који је тај процес планиран, а касније и обављен, јер су скоро све радио-телевизијске станице емитовале програм на неколико језика. Због тога је неопходна што боља сарадња и учешће представника Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање у радним телима Министарства за културу и јавно информисање приликом припреме нове медијске Стратегије, измена и допуна закона о националним саветима и службене употребе језика и писама, “ закључио је секретар Славиша Грујић.
Делегације Мисије ОЕБС-а у Србији се захвалила на детаљном информисању, када су војвођански медији у питању, уз напомену да сваки донети закон може да се допуњује и измени, па тако и медијски закони, а да приватизације није требала тако брзо да се реализује, иако њен циљ јесте независност медија од државе, која и даље треба да их пројектно финансира.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs