Вести


Славиша Грујић разговарао са историчарем Чарлсом Инграом

Нови Сад , 22. јун 2013.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са историчарем Чарлсом Инграом.

Нови Сад , 22. јун 2013. .

Нови Сад, 22. јун 2013.- Угледни амерички историчар и професор Универзитета Перду у Индијани, Чарлс Инграо (Цхарлес Инграо) посетио је Владу Војводине, где је разговарао са потпредседником Владе АПВ и покрајинским секретаром за културу и јавно информисање Славишом Грујићем о трећем издању књиге „Суочавање са југословенским контроверзама" у које ће бити укључен и пројекат под називом „Случај Војводине у распаду СФРЈ".
Чарлс Инграо као историчар предводи пројекат "Научна иницијатива" у оквиру кога око 300 западних и домаћих експерата за Балкан настоје да утврде фактографију о најспорнијим догађајима у балканском конфликту током 90-тих година. Током последњих десет година, управљао је Иницијативом научника (Тхе Сцхоларс' Инитиативе), медјународним конзорцијумом истраживача који је недавно објавио књигу „Суочавање с југославенским контроверзама" (Цонфронтинг тхе Yугослав Цонтроверсиес) - заједнички приказ ратова из деведесетих година двадесетог века. Ових дана, професор Инграо борави у Србији, на Косову и у Босни и Херцеговини, јер су у његов пројекат укључени бројни научно-истраживачки стручнајци из области историје, хуманистике, људских права, који се баве проблемом Југославије уочи њеног распада.


Славиша Грујић упознао је Чарсла Инграо са демографским, историјским и географским подацима о Војводини, истичући њене националне специфичности. Посебан акценат стављен је на мултиконфесионалност и на баланс толеранције и суживота нација, њих 26, које живе на овим просторима. Војводина као регија одликује се непрестаним миграцијама о чему сведоче бројна села, градови, места, па и презимена. Због свега тога, важно је, према речима Славише Грујића, да се истроријски факти изнесу и забележе у овако озбиљном научном пројекту, који је у рад укључио и наше стручњаке хуманистике.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs