Вести


Славиша Грујић разговарао са представницима Удружења издавача Војводине

Зрењанин , 06. септембар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са представницима Удружења издавача Војводине.

Зрењанин , 06. септембар 2012. .

Нови Сад, 6. септембар 2012.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање  Славиша Грујић примио је данас  представнике Удружења издавача Војводине. Једна од тема била је и подршка новооснованом Удружењу издавача Војводине, утицај на побољшање положаја књиге у буџету Републике Србије и буџету АП Војводине, покретање акције популарисања читања, као и  могући међународни пројекти. На састанку о овим темама  говорили су: Зоран Стојановић, председник Скупштине удружења (Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Сремски Карловци), Ненад Шапоња ( Агора, Зрењанин), Селимир Радуловић( Орпхеус, Нови Сад), Зоран Колунџија, председник Управног одбора, (Прометеј Нови Сад) и Сима Матић (Тиски цвет).

Чланови Удружења информисали су ресорног секретара да се зна да књига данас опстаје и издаје се на два начина.Један је о трошку издавача, који процењује њену вредност на тржишту, а други је издавање о трошку аутора. Обе варијанте су скоро неодрживе, зато је помоћ државе, односно Покрајине неопходна. Осим тога, велики је трошак данас и промоција, као и  представљање на Сајму књига у Београду, као највећој књишкој манифестацији, као и продаја издања, некој од постојећих 54 библотека колико их тренутно има у Војводини.

Славиша Грујић истакао је да се овим проблемима иде у сусрет и они ће се постепено решавати, у складу са доношењем покрајинског буџета такве ће бити и могућности за субвенционисање издаваштва од стране Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање. Подршка књизи и неговање културе читања веома је важно и зато ћемо покушати да, истакао је Грујић,на предстојећем Сајму књига за ваше најважније наслове, обезбедимо простор од бар 20 метара квадратних, где бисте могли да се представите. Осим тога покушаћемо да решимо и проблем са поштанским таксама, које су високе и на тај начин вам омогућимо лакши пролаз на ино тржишта, закључио је секретар Грујић. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs