Вести


Славиша Грујић уручио награду редитељу Андрашу Урбану

Зрењанин , 23. април 2013.
-A A +AСлавиша Грујић уручио награду редитељу Андрашу Урбану .

Зрењанин , 23. април 2013. .

Нови Сад/ Зрењанин, 23.април 2013 - У клубу "Зелено звоно" у Зрењанину, Андрашу Урбану, позоришном редитељу из Суботице, синоћ је уручена награда „Традиција авангарде". Награду "Традиција авангарде" први пут додељује Фонд „Вујица Решин Туцић и Војислав Деспотов". Фонд је основала Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин" и зрењанински покрет „Нови оптимизам", у знак сећања на двојицу истакнутих књижевника и уметника чија имена Фонд носи у називу.
Награду за допринос у развоју авангардне културе је уручио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.„Драго ми је што је за авангардну уметност установљен Фонд, који носи име два велика уметника, чије је дело оставило снажан печат у Зрењанину, Новом Саду, Војводини и шире. Из образложења жирија види се да су претенденти за награду Фонда били познати уметници. Биографија и бројне награде, које су му до сада додељене, свакако оправдавају и данашњу награду за Андраша Урбана", рекао је Славиша Грујић.


Лауреат Андраш Урбан захвалио се на додељеној награди, рекавши да је осећај веома добар када се неко сети уметника авангарде да им ода признање. То, према његовим речима, значи да култура са маргине, или авангардна култура није заборављена и непримећена, што је добар знак и подстрек за даљи рад.


Након уручења награде, одржана је трибина о култури под називом „Стругање културе". Говорили су Владимир Копицл, књижевник и директор Завода за културу Војводине, Дејан Убовић, директор КЦ Град, Миа Давид, директорка Културног центра Београда, Милена Драгићевић Шешић, професорка Факултета драмских уметности у Београду и Андраш Урбан, добитник награде „Традиција авангарде". Уручењу награде и трибини присуствовала је и Катарина Живановић, секретарка за културу града Београда и Александар Милосављевић, управник Српског народног позоришта.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs