Вести


Славиша Грујућ на промоцији књига о хрватским великанима у Војводини

Нови Сад , 01. март 2013.
-A A +AСлавиша Грујућ на промоцији књига о хрватским великанима у Војводини .

Нови Сад , 01. март 2013. .

Нови Сад, 28. фебруар 2013. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић говорио је на промоцији књига објављених у „Години хрватских великана у Војводини", едицији која је изложена на Салону књига на Новосадском сајму. Промоцију су организовали Завод за културу војвођанских Хрвата и Новинско издавачка кућа „Хрватска ријеч". Представљена су издања „Вјечности доба" Анте Еветовића, „Душе земље" песника Анте Јакшића, „Што у оца то у дице" Балинта Вујкова, добитника Вукове награде и „Прогнаник из свијета свјетлости: живот и дјело Станислава Препрека", чији је уредник Иван Баленовић.О делима великана који су као Хрвати оставили своје печате у Војводини говорили су: Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата, Иван Каран, уредник Новинско издавачке куће „Хрватска ријеч", Иван Баленовић уредник књиге „Прогнаник из свијета свјетлости: живот и дјело Станислава Препрека". Свечаној промоцји присуствовао је и генерални конзул Републике Хрватске у Суботици Драган Ђурић.


Обраћајући се окупљенима, покрајински секретар Грујић је рекао да му је задовољство што на промоцијама може да говори о томе шта значи Војводина. Он је истакао, како је рекао, лепу сарадњу, коју покрајински секретаријат на чијем је челу, остварује са хрватском националном заједницом, нарочито у области културе и неговања традиције хрватског народа на нашим просторима. Грујић је похвале упутио и часопису „Хрватска ријеч", као добрим и квалитетним новинама, у којима се увек могу пронаћи интересантни садржаји.


„Разговор о хрватској литератури је заправо увертира у оно што се зове Војводина, коју схватамо ка спектар различитости, толеранције, схватања и прихватања других. Сматрам да ми у овој Покрајини, где живи 27 нација, не можемо говорити о различитости толико, колико о нашим сличностима, поготово када су у питању Срби и Хрвати. Књижевна дела, која се данас промовишу можемо сви да читамо и сасвим добро да их разумемо. На тај начин, сви ми заједно шаљемо једну енергију и мисао у Европу, којој са поносом говоримо о нашим прецима, заставама, грбовима и различитостима", рекао је Славиша Грујић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs