Вести


Сликар Ранко Вукелић поклонио слику „После кише“ Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање

Нови Сад , 21. април 2016.
-A A +AСликар Ранко Вукелић поклонио слику „После кише“ Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање.

Нови Сад , 21. април 2016. .

Академски сликар Ранко Вукелић, уручио је покрајинском секретару за културу и јавно информисање Славиши Грујићу на поклон слику „После кише“, као дар Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање.

Захваљујући се на изузетном поклону и пажњи, ресорни секретар Грујић је истакао да ће ова слика великог формата пронаћи своје место на видном месту у овој згради, где ће моћи да је види сваки посетилац.

Ранко Вукелић је иначе своје академско звање сликара стекао у Сиднеју, у Аустралији, где је провео две деценије живота, радећи као уметник, направио је успешну уметничку каријеру. Из Србије је пренео знање иконописања, које му је дало важан основ за даљи развој животног и уметничког пута у Аустралији. Након повратка у Србију, Нови Сад, уследиле су и његове изложбе, међу којима је прва била у Музеју Војводине, затим у Београду и неким другим војвођанским градовима.

По речима аутора, симболика слике „После кише“ је у основи прича о белој куги. На слици се не виде људи, већ само животиње, али ту је ђерам са водом, који симболизује наду, ту је пас који чува забрављена врата и бројни други детаљи, који приказују овоземаљски рај. Вукелић је истакао да је потрошио године анализирајући детаље у процесу сликања, старих мајстора фламанског сликарства и да је изградио својствен стил базиран на некој врсти наиве, са печатом на културлошко- психолошке аспекте изражавања.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs