Вести


Снажна подршка матичним библиотекама у Војводини

Нови Сад , 09. новембар 2018.
-A A +AСнажна подршка матичним библиотекама у Војводини.

Нови Сад , 09. новембар 2018. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је одржала други у низу радни састанак са управником Библиотеке Матице српске Селимиром Радуловићем и директорима осам матичних библиотека у АП Војводини. Реч је библиотекама у Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Панчеву и Вршцу.

С обзиром на то да је Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама десет пута увећала средства намењена свим матичним библиотекама на територији АП Војводине, према речима ресорног секретара Драгане Милошевић, и тема данашњег састанка је била на који начин их утрошити у прописаним законским оквирима.

Како Милошевићева наводи, након првог радног састанка у Библиотеци Матице српске, на данашњем састанку у Градској библиотеци у Новом Саду, требало би разјаснити недоумице о начину утрошка буџетских средстава, како би то и у наредним годинама постала пракса.

„Увећање буџетских средстава матичним библиотекама јесте доказ да Покрајинска влада и ресорни секретаријат имају високу свест о значају књиге,“ истакла је Драгана Милошевић и изразила спремност да се са много више средстава помогну и војвођански издавачи, с обзиром на значај књиге као дела културног наслеђа.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић овом приликом је рекао да ће увећана средства омогућити матичним библиотекама да, поред богатог откупа књига, запослени оду и на законом прописане лиценциране библиотечке семинаре, који се тичу стручног усавршавања, као и да ће олакшати финансирање текућих обавеза.

Селимир Радуловић, као један од организатора данашњег састанка, изразио је захвалност у име свих библиотекара, како Покрајинској влади, тако и ресорном секретаријату, нагласивши да библиотеке и библиотекари јесу један скроман свет богате културе, а књига је сама по себи кључ сваке, па и наше културе.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs