Вести


Снажна подршка чешкој националној заједници у Војводини

Нови Сад , 22. март 2019.
-A A +AСнажна подршка чешкој националној заједници у Војводини.

Нови Сад , 22. март 2019. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и заменик покрајинског секретара за образовање, прописе,управу и националне мањине - националне заједнице Милан Ковачевић, примили су данас у Скупштини Војводине делегацију Посланичког Дома Чешке Републике на челу са Вацлавом Клаусом, председником Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт.

И поред позитивних импулса које је донело прошлогодишње потписивање Споразума о сарадњи између регије Оломоуц у Чешкој и АП Војводине, по речима Милошевићеве, постоји велики простор да се међусобна сарадња повећа и у области културе и у другим областима. Тај споразум је, додале је она, поред културне размене, обухватио и образовање, спорт, привреду и туризам.

„Мислим да је веома важно што Покрајинска влада, преко ресорних секретаријата, путем јавних конкурса даје снажну подршку националним мањинама, укључујући, наравно, и чешку националну заједницу, када је реч о култури и јавном информисању“, нагласила је Милошевићева.

Култура у најширем смислу је, додала је она, најбољи мост сарадње, а културне институције чији оснивач је АП Војводина спремне су на размену изложби, позоришних представа, књижевних промоција, концерата и свих других облика уметничког изражавања.

Када је о образовању реч, Ковачевић је прецизирао да чешки језик са елементима националне културе јесте део основнообразовног система у општини Бела Црква, Крушчици и Гају код Ковина и, с тим у вези, додао и податак да је ове године изашао и први уџбеник за изучавање чешког језика са елементима националне културе.

Вацлав Клаус и делегација чешког Посланичког Дома изразила је захвалност на изузетној бризи о чешкој националној мањини на овим просторима, потврђујући чињеницу о до сада најбољим билатералним односима две земље.

Састанку су присуствовали и амбасадор Републике Чешке у Србији Томаш Кухта и његов заменик Павел Коближка.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs