Вести


Српска академија наука и уметности обележила 175 година постојања

Нови Сад , 09. новембар 2016.
-A A +AСрпска академија наука и уметности обележила 175 година постојања.

Нови Сад , 09. новембар 2016. .

Чланови Српске академије наука и уметности уприличили су данас у згради Платонеума у Новом Саду свечаност поводом 175 година од оснивања ове реномиране институције. Свечаности су присуствовали и председник Покрајинске Владе Игор Мировић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Мирослав Штаткић.

Председник Огранка САНУ у Новом Саду, академик Стеван Пилиповић и председник Српске академије наука и уметности, академик Владимир С. Костић поздравили су присутне и нагласили да обележавање 175 година од оснивања Српске академије наука и уметности представља сећање на најумније људе које је Србија имала.

Друштво српске словесности основано је 1841. године на предлог Јована Стерије Поповића, Атанасија Николића и Димитрија Исаиловића. Сакупивши око себе сва значајнија имена српске науке и књижевности тога доба, отпочело је Друштво србске словесности своју делатност радом на терминологији, и то у циљу унапређења српског језика, као и на прикупљању архивског материјала, који је тесно био повезан са културном историјом Срба. Посебан труд улаган је да се рад усмери по угледу на неке научнике, научне институције, академије европских народа онога времена, а да га прилагоде својим могућностима.

У част оснивачима академик Јасмина Грковић Мејџор говорила је беседу: „Родољубни живот Јована Стерије Поповића“, док је академик Миро Вуксановић говорио беседу: „Детаљи за аутобиографију Атанасија Николића“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs