Вести


Студенти Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић, универзитета у Тузли и Мостару посетили Покрајинску владу

Нови Сад , 07. јун 2014.
-A A +AСтуденти Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић, универзитета у Тузли и Мостару посетили Покрајинску владу.

Нови Сад , 07. јун 2014. .

"Темељна људска права су изнад сваког права, а ми у нашој Аутономсној покрајини Војводини настојимо да негујемо и поштујемо нашу специфичност, мултиетничност, мултиконфесионалност, мултикултуралност, наше богатство различитости", речи су покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина, који је данас испред Покрајинске владе примио представнике Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић и њихове госте и учеснике на заједничком пројекту са Универзитета у Тузли и Универзитета "Џемал Бједић" из Мостара. Професори и студенти са поменутих универзитета заједнички спроводе програмске активности пројекта под називом "Градимо мостове а не зидове – улога универзитета у изградњи мира".

Покрајински секретар је овом приликом изнео како историјске, тако и демографске и културолошке појединости по којима је АП Војводина специфична и које је сврставају у европске регије које негују културу и баштину свих националности које обитавају на овој територији.

"Аутономна покрајина Војводина је ризница културних садржаја, што представља њену особеност. Својеврсне вредности Војводине у погледу културе, баштине, националних заједница, неговања језика који су у службеној употреби, покрајина настоји да одржи институционално и формално. Податак да на овој територији живи 26 националних заједница, те да је у службеној употреби 6 језика, иде у прилог чињеници да се у овој специфичној регији одвија специфичан начин живота, где људи живе једни са другима, а не једни поред других. Ово је било тешко очувати, али сматрам да смо успели у томе. Када обилазите Војводину имате јединствену прилику да искусите и лепоту мултиконфесионалности и видите мноштво верских грађевина свих конфесија. Сваки Војвођанин се поноси том лепотом различитости коју сматрамо истинском лепотом која нам је драгоцена", рекао је Васин и констатовао да је овакав пројекат који присутни млади људи спроводе и чије активности промовишу широм региона заснован на узајамном разумевању, поштовању и успостављању дубље сарадње и партнерског односа у ширењу пријатељства и поруке мира кроз образовне институције.

Секретар Васин је посебну пажњу придао активностима Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у погледу важних питања везаних за родну равноправност, борбу против родно-заснованог насиља и мултуетничност, са посебним освртом на унапређење положаја Рома и истакао да ресорни Секретаријат улаже значајне напоре и ресурсе приликом спровођења свих релевантних програма и мера које се тичу ових друштвено осетљивих тема.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs