Вести


Сусрети домаћих и страних привредника под окриљем ''Четири мотора''

Нови Сад , 03. јул 2013.
-A A +AСусрети домаћих и страних привредника под окриљем ''Четири мотора'' .

Нови Сад , 03. јул 2013. .

Нови Сад, 2. јул 2013. - „Кроз процес преговора о чланству Србије са Европском унијом и фирме из Србије ће имати прилику да напредују и равноправно изађу на тржиште ЕУ када за то дође време", рекао је Шеф сектора за европске интеграције и економска питања при Делегацији ЕУ у Србији, Фрејк Јанмат у Новом Саду. Пред почетак Б2Б међурегионалних сусрета домаћих са компанијама из најјачих европских регија, који су резултирали са више од 60 одржаних састанака у организацији ВИП Фонда и новосадске канцеларије Европске мреже предузетништва у Србији, Јанмат је рекао и да само отварање претприступних преговора представља корак напред и одређену перспективу, јер ће се разговарати о суштински важним питањима и стандардима који важе на тржишту ЕУ."Почетак преговора Србије са ЕУ је снажан сигнал страним инвеститорима да Србија постаје стабилна држава у којој је успостављена владавина права и самим тим ће и инвестиције бити сигурније и постојати већа спремност за улагања", рекао је Јанмат и оценио да су предности Србије квалитетна, добро образована и квалификована радна снага по конкурентној цени, што је предност за стране инвеститоре.Он је, међутим, нагласио да су највеће слабости Србије Закон о раду, дуг процес прибављања дозвола у грађевинарству и компликована процедура када је реч о пореским обвезницима.
Секретар за привреду АПВ Мирослав Васин је рекао да је сигуран да ће инвеститори имати већи интерес да улажу у Војводину, јер је она један од најразвијенијих регија у Србији, са најбољим извозним резултатима и лидер у привлачењу инвестиција.
"Највећи импулс сарадњи су започети преговори о чланству Србије у ЕУ. За нас је најважније да испунимо стандарде ЕУ како би били конкурентни на тржишту, у противном не вреди ни добра воља ни добијање датума", рекао је Васин, нагласивши да је Војводина спремна да уложи све своје капацитете у европски пут Србије, како би допринела европском просперитету земље.
Васин је рекао да сарадња са овако развијеним регијама представља велики резултат. "Ово нам отвара невероватне перспективе, јер ако само будемо прихватили искуства ове четири регије, то ће нам бити довољно на европском путу", рекао је Васин.
Директор ВИП Фонда Александар Стојков је рекао да је сарадња са најразвијенијијим европским регијама велика прилика у привредном, политичком и научном аспекту.
"Резултат тога је да на овим сусретима имамо 70 компанија из сектора агробизниса, обновљивих извора енергије и ИТ сектора. Ово је прилика да им предочимо наше инвестиционе потенцијале, јер смо за сваки сектор припремили посебну понуду за њих", казао је Стојков и објаснио да је на привредне сусрете дошао велики број домаћих компанија којима је ВИП фонд уприличио састанке са компанијама и да се нада да ће бити договора око неких извозних аранжмана.
"Са ове четири регије Војводина има већ успостављену економску сарадњу, посебно са Баден Виртембергом и Ломбардијом. Та четири региона имају заједно БДП неколико пута већи од Србије, тако да су потенцијали за нова тржишта", казао је Стојков.


Јучерашњи целодневни скуп организован је у оквиру дводневне медјународне конференције „Мисија четири мотора у оквиру ЕУ стратегије за Дунавску регију" која се одржава у Новом Саду.
У привредним сусретима су учествовале компаније из европских регија Баден Виртемберг (Немачка), Ломбардија (Италија), Роне Алпи (Француска), Каталонија (Шпанија) и Фландрија (Белгија), из суседних региона Чонград, Барања и Бач-Кишкун у Мађарској, Тимиш и Караш-Северин у Румунији; Осијечко-Барањска и Вуковарско-Сријемска жупанија у Хрватској, као и из Војводине, домаћина овогодишње међурегионалне конференције „4 мотора за Европу".  

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs