Вести


Сусрет са представницима пољског Војводства Лубуш: Оснажити сарадњу на свим пољима

Нови Сад , 26. септембар 2018.
-A A +AСусрет са представницима пољског Војводства Лубуш: Оснажити сарадњу на свим пољима.

Нови Сад , 26. септембар 2018. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се данас у Покрајинској влади са високим представником пољског војводства Лубуш, Тадеушом Једржејчаком, који борави у АП Војводини са представницима привредног сектора који су узели учешће на регионалном пословном форуму у Новом Саду.

Ђоковић и Једржејчак су раговарали о могућностима међурегоионалног повезивања, продубљивања сарадње, као и о интензивнијем повезивању универзитета и здравства две регије и образовног кадра.

Тадеуш Једржејчак борави у Војводини са групом предузетника који учествују на Регионалном пословном форуму, који се од 25. до 27. септембра 2018. године одржава у Привредној комори Војводине у Новом Саду, на Б2Б сусретима заинтересованих компанија и привредника, као и представника пословних институција. Сектори на које је стављен фокус ове године су туризам, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и метало-прерађивачка индустрија.

Потпредседник Ђоковић је истакао значај пријатељских односа две регије и њених представника, и подсетио на недавне разговоре у Зјелоној гори у вези са потенцијалним запошљавањем људи из Војводине и Србије. ,,Препознајемо потребу за интензивнијом сарадњом. Код нас је дошло до снажне експанзије страних инвестиција у аутомобилској индустрији. Значајна је кинеска инвестиција од 1,3 милијарде долара у фабрику аутопнеуматика на територији Града Зрењанина. Када узмемо у обзир инвестиције у претходном периоду, значајно је истаћи да ће оне преузети преостали део расположиве квалитетне радне снаге, а услед присутног одлива радне снаге у иностранство, почеле су да се примењују мере како би се радници задржали. Држава је подигла цену рада са тенденцијом да се то настави и у будућности, при чему су послсодавци изложени конкуренцији, што домен индустријске производње приближава европским стандардима“, рекао је Ђоковић, осврнувши се и на извесно повезивање сектора здравства и високог образовања.

Ђоковић је овом приликом упутио подршку политичкој социјалдемократској опцији Једржејчака, на предстојећим изборима у Републици Пољској, с обзиром да је ова политичка опција остварила видне резултате како на локалном нивоу, тако и у сарадњи са АП Војводином.

Делегација Војводства Лубуш, , с обзиром на њихову заинтересованост за област винарства и виноградарства, планира да посети чувена виногорја са ових простора, као и винарије потом Институт ,, BioSense“, као и друге научне институте АП Војводине, ради што боље размене искустава и примера добре праксе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs