Вести


Убрзан развој за Војводину и целу Србији

Нови Сад , 22. октобар 2016.
-A A +AУбрзан развој за Војводину и целу Србији.

Нови Сад , 22. октобар 2016. .

На иницијативу премијера Србије данас је у Новом Саду одржана заједничка седница Владе Републике Србије и Покрајинске владе Војводине, на којој су, након разматрања више од 20 тачака дневног реда, договорене конкретне активности на више пројеката од значаја за развој Војводине.

Седница две владе, како је наглашено, представља дисконтинуитет у односу на досадашњу политику, јер су одређени заједнички циљеви и заједнички рад на пројектима од националног, регионалног, али и од значаја за свих 45 локалних самоуправа на територији Војводине, посебно за мање развијене општине. Ови пројекти треба да допринесу да грађани овог дела Србије имају бољу перспективу.

У обраћању након седнице, премијер Србије Александар Вучић и председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавили су да се на озбиљан и одговоран начин заједнички приступило решавању проблема грађана Војводина.

Премијер Вучић рекао је да су донете одлуке о више конкретних пројеката, чија реализација креће одмах. Он је истакао да ће у Војводини да се живи много боље, зато што ће сви бити одговорнији и поручио да се људи у покрајини не деле на оне који мисле да им је неко нешто узео и на оне друге.

„Већ данас смо пребацили новац, прва два милиона евра, за саобраћајницу „Ипсилон крак“- веома важну за целу Суботицу, посебно за индустријску зону. Наставићемо његову даљу изградњу, која у целини кошта око 25 милиона евра и завршићемо га. Данас смо пребацили и део новца Новом Саду за уређивање централних градских делова, што је део припрема за европску престоницу културе. Уз то, у републичком буџету за 2017. планираћемо и четири милиона евра за нову зграду РТВ, јер су ме председник и остали чланови Покрајинске владе у то убедили“, прецизирао је премијер Вучић.

Он је рекао и да је Покрајинска влада је тражила 147 милиона динара за 26 школа и вртића.
„Донели смо одлуку, што је за грађане Војводине изузетно важно, да реновирамо чак око 100 образовних објеката, а не само 26. Улажемо 1,9 милијарди динара у те објекте, у поједине чак и 700.000 евра и то неће бити из покрајинског, већ из републичког буџета, јер желимо да деца у Војводини иду у добре школе“, изјавио је Вучић.

На седници је било речи и о финансирању АП Војводине.
„Закон финансирању Војводине ће бити донет, али оно што је најважније јесте да смо, мада су сви други пропустили прилику да га донесу, ми обезбедили да у финансирању Војводине нема проблема, а разговарали смо и о томе како да системски решимо пропорцију у финансијама Војводине“, нагласио је Вучић и додао да 55,6 милијарди у покрајинском буџету износи око седам посто од 789 милијарди динара предвиђених расхода републичког буџета.

Вучић је рекао да Република жели да улаже у Војводини, јер људи у Србији не знају да је у Војводини незапосленост највећа.
„Стопа незапослености је већа него на југу Србије. И то је ствар која је веома лоша и коју ћемо решавати и уверен сам да ћемо имати великог успеха“, рекао је Вучић.

Такође, Вучић је рекао да се разговарало и о путној инфраструктури, да ће се за 37 километара фрушкогорског коридора издвојити средства.
„Разговарали смо и о другим путевима, пре свега Банатској магистрали и путу Нови Сад – Зрењанин, али не можемо то све одједном, већ ћемо то урадити у сарадњи са Покрајинском владом, да људи могу да осете бољитак“, рекао је председник Владе Србије.

На крају излагања, Вучић је рекао да ће бити завршено и Народно позориште у Суботици, као и да ће за финансирање различитих институција националних мањина бити повећана средства у односу на ову годину.

Председник Мировић истакао је да је Покрајинска влада данас добила снажну подршку Републичке владе.
„Ово је велики дан за Војводину, јер желимо да Војводина предњачи, да учествује у комплетном моделу који се тиче реорганизације целе земље, посебно у делу јавних финансија. И данас је, у суштини, ствар доведена до крајње прецизних детаља и сигуран сам да ћемо у свих 20 области о којима смо разговарали имати и конкретне резултате. Задужили смо покрајинске секретаре, а председник Владе министре и своје сараднике, да у овим важним пројектима заједнички раде“, рекао је Мировић и изразио уверење да овај импулс гарантује „да можемо много више и боље чак и у односу на план који смо изнели на почетку мандата Покрајинске владе, који је оцењен као веома амбициозан“.

Говорећи о финансирању Војводине, Мировић је нагласио да се тај систем не може гледати само кроз седам процената у односу на републички буџет, већ мора да се гледа на шири, економски начин.
„Јер, средства која ће се користити за изградњу Клиничког центра Војводине или за системе за наводњавање, која ће по природи ствари, бити највише употребљена у Војводини – то су средства целе Србије. Војводина се не може свести на седам процената, она је део Републике Србије, интегрисана у финансијски систем, а питање седам процената, треба, пре свега, да служи за њен бржи економски развој“, поручио је председник Покрајинске владе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs