Вести


Управљање и контрола пловних путева и водотокова на територији Покрајине - ефикаснија сарадња републичких и покрајинских органа

Нови Сад , 01. септембар 2016.
-A A +AУправљање и контрола пловних путева и водотокова на територији Покрајине - ефикаснија сарадња републичких и покрајинских органа .

Нови Сад , 01. септембар 2016. .

Након договора потпредседнице Владе Зоране Михајловић и председника Покрајинске владе Игора Мировића да се што више убрза сарадња Влада Србије и Покрајине, у згради Покрајинске владе одржан је први радни састанак представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Састанку су присуствовали: Лепосава Сојић, в.д. помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе; Вељко Ковачевић, начелник одељења за водни саобраћај у Сектору; Срђа Љешевић, руководилац Центра за лучке делатности; Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство; Ненад Грбић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Славко Врнџић, в.д. директор ЈВП „Воде Војводине“.

На састанку су разматрани модалитети што ближе сарадње органа републичке и покрајинске управе у циљу успостављања ефикасне сарадње у управљању и контроли на пловним путевима и водотоцима на територији АП Војводине. Главна тема састанка био је Нацрт споразума између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о пловидби реком Тисом који ће, уколико буде усвојен и прихваћен, у потпуности заменити постојећи Споразум из 1955. године.

Нацртом новог споразума се у потпуности редефинишу односи и услови пловидбе реком Тисом у складу са измењеним природним, друштвеним и политичким околностима овог дела Европе. Најважнија измена је да река Тиса прелази у међународни статус пловидбе, што на мрежи европских путева подразумева слободан саобраћај пловила свих застава без накнаде. У овом делу се јавио проблем дела трошкова функционисања преводнице на Тиси код Бечеја, па је Секретаријат одлучио да ЈВП Воде Војводине надокнади те трошкове у одговарајућем износу.

„Надамо се да ће овај споразум и нови режим пловидбе реком Тисом, поред унапређења односа са Мађарском, омогућити и значајан помак у развоју теретног и путничког саобраћаја на току реке Тисе и развоју инфраструктуре на њеним обалама“, рекао је током разговора секретар Радојевић. На састанку је било речи и о сарадњи ресорних инспекција Министарства и Секретаријата у контроли загађивања водотокова, експлоатације речних наноса и коришћења обала за манипулацију теретима, па је договорен заједнички и координисан рад инспекција на сузбијању негативних појава.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs