Вести


Уручени рачунари институцијама које се баве борбом против насиља

Нови Сад , 20. јун 2014.
-A A +AУручени рачунари институцијама које се баве борбом против насиља.

Нови Сад , 20. јун 2014. .

У сусрет јавној расправи о нацрту Програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АП Војводини за период 2014-2020, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова организовао је доделу рачунара институцијама и организацијама које се баве борбом против насиља из десет локалних самоуправа на територији Војводине. Рачунарска опрема обезбеђена је у оквиру пројекта „Ка свеобухватном систему за сузбијање насиља над женама у АП Војводини“, који је Покрајински секретаријат спроводио уз подршку Фонда Уједињених нација за борбу против насиља над женама. Данашња свечаност је део активности које су се односиле на успостављање међусекторске сарадње институција у заштити од насиља у породици и партнерским односима и развоја евиденције о пријављеним случајевима насиља.

Покрајински секретар Мирослав Васин уручио је рачунаре добитницима. ,,Данас желимо да се подсетимо шта је до сада учињено у овој области и које се активности сада прдузимају у борби против насиља у породици и родно заснованог насиља, шта смо постигли и шта морамо чинити како би се адекватно борили против насиља, а посебно породичног, које је најизраженији вид насиља данашњице", изјавио је Васин.

Указавши да је то брига читавог друштва и да је коначно изашло на видело у коликој мери је насиље присутно у друштву, те да се данас више не скрива иза других видова недозвољеног понашања, Мирослав Васин је рекао: "Постигли смо да се насиље као појава и појам истера на чистину, тако да знамо у ком је обиму изражено. У Србији и покрајини постоји заједништво са образовним, социјалним, политичким и другим релевантним институцијама у борби против насиља. И поред чињенице да је насиље присутно и да је у порасту, шаљемо поруку да смо у нашој земљи објединили институције, те да постоји ефикасан систем евиденција, електронских комуникација, а подигнут је и ниво смештајних капацитета у сигурним кућама. Покрајински секретаријат помаже и путем економског оснаживања жена, као и на унапређењу положаја ромске заједнице. Све је то значајан допринос овој борби, а крајњи циљ је адекватно поступање и санкционисање насилника“.

Покрајински секретар затим је потписао уговоре са представницима Основног суда у Зрењанину, Медицинског центра у Сомбору и Центра за социјални рад из Бачке Тополе.

Предлог Евиденције о случајевима насиља у породици који је израдила експертска радна група у оквиру пројекта и који је усвојила Влада АП Војводине, представља јединствени електронски регистар за размену података између полиције, тужилаштва, судова, здравствених установа и центара за социјални рад о пријављеним случајевима насиља у породичном контексту. Израђен је и софтвер за електронску обраду података, који су током 2013. године тестирали професионалци и професионалке из Зрењанина и Сомбора. Набављена је и рачунарска опрема намењена за тестирање софтвера, приликом чије израде и тестирања је тражено мишљење повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, по чијим је препорукама поступано. Циљ електронске размене података међу релевантним институцијама је допринос ефикаснијој заштити од насиља над женама у породици и партнерским односима. На националном нивоу је предлог Евиденције укључен у Националну стратегију за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима.

Рачунари су додељени институцијама и организацијама из општина: Сомбор (Центар за социјални рад, Сигурна кућа, Полицијска управа Сомбор, Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“, Општа болница „Др Радивој Симоновић“), Зрењанин (Центар за социјални рад, Полицијска управа Зрењанин, Основни суд у Зрењанину, Основно јавно тужилаштво у Зрењанину, Прекршајни суд у Зрењанину, Удружење грађана „Зрењанински едукативни центар“-Мрежа СОС Војводина), Вршац (Центар за социјални рад, Дом здравља Вршац), Ириг (Центар за социјални рад, Дом здравља Ириг), Панчево (Центар за социјални рад „Солидарност“), Мали Иђош (Центар за социјални рад општина Бачка Топола и Мали Иђош), Ковин (Центар за социјални рад), Апатин (Центар за социјални рад), Нови Бечеј (Центар за социјални рад).

Током претходног периода, рачунарска опрема била је додељена центрима за социјални рад из општина Сремска Митровица, Шид, Чока, Врбас, Сента, Кањижа, Житиште, Нова Црња, Нови Кнежевац, Бачка Топола, Рума, Стара Пазова, као и невладиним организацијама које су чланице Мреже СОС телефона за подршку женама у ситуацији насиља са територије Војводине.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs