Вести


Уручени сертификати учесницима пројекта „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања”

Нови Сад , 21. септембар 2015.
-A A +AУручени сертификати учесницима пројекта „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања”.

Нови Сад , 21. септембар 2015. .

Учесницима пројекта под називом „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања” додељени су данас сертификати у Скупштини Аутономне покрајине Војводине.

Током реализације пројекта у школској 2014/15. години обуку под називом „Фондови Европске уније: од идеје до реализације“ прошло је укупно 279 полазника. Прошле 2014. године, обуку је похађало 125, а током 2015. године 154 полазника из укупно 32 војвођанске општине. Циљ обуке је био да се просветни радници информишу о актуелним програмима ЕУ и отвореним позивима, науче самостално да формулишу предлоге пројеката и стратешки их позиционирају у оквире дефинисаних приоритета и мера, као и финансијских ограничења. Током обуке, полазници су се учили развијању вештине и ставова неопходних за преузимање активне улоге у развоју и имплементацији пројеката у области образовања, како на локалном, тако и регионалном нивоу.

Учеснике конференције је поздравили су: Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице и Синиша Лазић, директор Фонда „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине.

У свом поздравном говору секретар Њилаш је нагласио да велики број присутних, уједно значи и да је задатак који смо себи поставили на почетку и испуњен.

„Наиме, приликом планирања обука, заједно са партнерима из Фонда „Европски послови“, наш основни циљ био је да пружимо могућност што већем броју просветних радника да се обучи за писање пројеката за добијање средстава из фондова ЕУ. Током трајања пројекта генерисане су 52 пројектне идеје и то сматрамо одличним резултатом и добром полазном основом. Међутим, очекујемо да ће управо институције чији запослени су прошли обуку, бити спремни да начине наредне кораке, да би наша почетна замисао заправо добила свој прави смисао. Надамо се да ће се велики број од поменутих пројектних идеја преточити у пројектне предлоге и успешно конкурисати на предстојећим конкурсима, а тиме и интензивирати међурегионалну сарадњу у школама. Желим да се осврнем и исктакнем значај сарадње покрајинских институција, те се овом приликом захваљујем Фонду „Европски послови“ што су препознали значај образовања и посветили претходну годину бесплатној обуци запослених у образовно-васпитним институцијама и, заједно са нашим секретаријатом, допринели професионалном развоју просветних радника.“

Синиша Лазић директор Фонда „Европски послови” АП Војводине у свом поздравном говору истакао је важност мисије Фонда у оквиру едукације спроведене у области образовања, а ускоро, како је најавио, и у јавним комуналним предузећима. По његовом мишљењу, на путу ка европској интеграцији, Република Србија а самим тим и АП Војводина, имају изузетну прилику да се путем регионалне сарадње увелико укључе у заједничке пројекте из средстава европских фондова. Наравно, износ средстава финансирања за поједине пројекте зависиће претежно од квалитета пројекта. Фонд је израдио план за период од 2015. до 2020. године.
„За успех у добијању средстава из ЕУ фондова за пројекте и њихову реализацију, неопходни су добри партнерски односи”, истакао је Синиша Лазић.

Резиме овог пројекта, у име Покрајинског секретаријата за образовање представила је Мерлида Константиновић, самостални стручни сарадник I, а у име Фонда „Европски послови“ АПВ Тамара Глишић, сарадница на пројекту.

Након излагања о успеху већ остварених пројеката међународне сарадње у образовању АП Војводини, сертификате је просветним радницима из наше покрајине уручио Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање.


Извор: ПС за образовање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs