Вести


У Влади Војводине одржан састанак о конкретизацији сарадње са Осијеком

Нови Сад , 16. април 2014.
-A A +AУ Влади Војводине одржан састанак о конкретизацији сарадње са Осијеком.

Нови Сад , 16. април 2014. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић примио је градоначелника Осијека Ивана Вркића са сарадницима.
На састанку су учествовали и потпредседник Владе АП Војводине Славиша Грујић, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски. Пријему у Влади Војводине присуствовао је и генерални конзул Републике Хрватске у Суботици Драган Ђурић.

Саговорници су се сложили да овај састанак представља први корак за реализацију конкретних пројеката, који међурегионалној сарадњи обезбеђују успешност и дуговечност.
Председник покрајинске Владе др Бојан Пајтић истакао је да непосредни интерес за унапређење сарадње Града Осијека и Осијечко-барањске жупаније и АП Војводине постаје све израженији у предстојећем периоду, у дефинисању и реализацији пројеката у оквиру прекограничног ИПА програма Србија-Хрватска и у оквиру Дунавске стратегије. Томе у прилог иде међусобна блискост и компатибилност, културолошке веза које постоје на овим просторима, али и проблеми које делимо.

Према речима градоначелника Осијека, боље упознавање обезбеђује већу корист за оба народа, односно за све народе који живе с обе стране границе. Досадашњи ефекти сарадње дају аргументе за њено убрзање. Иван Вркић је изнео да је сада најважније да они који су професионално стручни крену са идејама које се заједнички могу развијати, а представници власти, региона и локалних самоуправа ће постати гласноговорници тих идеја, како би се обезбедило стварање јавног добра на обе стране.

Учесници данашњег састанка сложили су се да се процеси сарадње најплодоносније остварују у области културе. Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић нагласио је да култура утире пут и за друге видове сарадње, што је потврдио и градоначелник Осијека, јер се ту налази интелектуална средина која подразумева памет, толико потребна у односу на оно што нам се догађало у прошлости. Следе заједнички послови који ће обезбедити подизање квалитета живота грађана.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин најавио је да су за наставак разговора у Влади Војводине са делегацијом из Осијека припремљене конкретне теме. Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски изјавио је да Осијечко-барањска жупанија, односно Агенција за регионални развој у Осијеку важан партнер у радној групи, у којој учествују представници из Војводине, Мачве и четири жупаније у Хрватској, која ради на програмирању прекограничне сарадње Србија-Хрватска у периоду од 2014. до 2020. године, са буџетом од око 30 милиона евра. Заадатак је да се заједнички дефинишу приоритети који ће бити у септембру достављени у Брисел. Очекује се да ће први позиви за пројекте бити отворени у првом кварталу 2015. године.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs