Вести


У Војводини отворен 112. погон нових технологија

Нови Сад , 16. јун 2014.
-A A +AУ Војводини отворен 112. погон нових технологија.

Нови Сад , 16. јун 2014. .

У фабрици “Capital group” у Руми, отворен је погон нових технологија за производњу вунених туљака, каплина и шешира. Укупна инвестициона вредност 112. погона нових технологија, који је отворен на територији Војводине, износи 101 милион динара, од којих је 42 милиона динара обезбедила Покрајинска влада, преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.

Погон су отворили председник Покрајинске владе проф. др Бојан Пајтић и потпредседник Владе и покрајински секретaр за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић.

„Отварање новог погона у оквиру фирме “Capital group” у општини Рума очигледан је пример на који начин желимо да решавамо проблем незапослености - највећи горући проблем у нашем друштву“, рекао је председник Покрајинске владе по обиласку прве фабрике отворене у румској индустријској зони. Председник Пајтић је додао да је пре пола године у сарадњи са локалном самоуправом започета изградња индустријске зоне у овој сремској општини, а преко посебних програма подржана је и изградња нових фабрика.

„У новом погону фабрике “Capital group” биће запослена 42 нова радника директно у производњи и 30 радника кроз разне видове кооперација“, навео је председник Пајтић додавши да, захваљујући снажној подршци малим и средњим предузећима, у Војводини у мају ове године има 6.729 мање нeзапослених него у исто време прошле године.

„Са политиком подршке малим и средњим предузећима и отварања нових радних места, наставићемо и у наредном периоду“, казао је Пајтић додавши да је Покрајинска влада тренутно једина институција која отвара нове фабрике.

Потпредседник Покрајинске владе проф. др Драгослав Петровић, казао је да је до сада у Срему отворено 17 погона нових технологија, у које је инвестирано преко 1,2 милијарде приватног капитала, док је држава преко покрајине учествовала са 22 одсто од укупно уложених средства у те погоне. Од 17 погона који су отворену у Срему, 15 има пуну производњу, укључујући раднике које су ангажовани и пласман производа на домаће и инострано тржиште“, казао је потпредседник Петровић додавши да је у току јавни позив за 2014, за отварање погона нових технологија, за који као и ранијих година влада интересовање.

Предузеће “Capital group” из Београда, основано је 2006. године са идејом да покрене производњу вунених туљака, каплина и шешира. Нови погон у општини Рума, површине од 1.560 м2, састоји од производно-магацинског дела и канцеларијског простора. Објекат је опремљен савременим машинама за производњу туљака, који чине основни производни програм нове фабрике. Производња туљака, каплина и шешира је јединствена у Србији и у окружењу, док у Европи постоји још само у Чешкој, Пољској и Португалу, тако да ће “Capital group” бити тек четврта фабрика ове врсте у Европи.

Производња у румском погону заснована је на традицији фабрике “Бегеј“ из Зрењанина, а унапређена је новим машинама и новим тенденцијама у технологији бојења и обраде вуне. Ова врста производње је значајна не само због инопласмана (извоз на тржиште Немачке и Аустрије), већ и из разлога што иницира развој домаћег сточарства - овчарства, јер се као основна сировина користи природна вуна.

Отварању погона присуствовали су и председник општине Рума Драган Панић и власник фирме “Capital group” Милан Комненић, који су се захвалили Покрајинској влади на веома важној подршци приликом отварања нових фабрика, а тиме и нових радних места.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs