Вести


У словачком граду Модра откривен споменик великом српском просветитељу Доситеју Обрадовићу

Нови Сад , 21. март 2019.
-A A +AУ словачком граду Модра откривен споменик великом српском просветитељу Доситеју Обрадовићу.

Нови Сад , 21. март 2019. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, у присуству представника српске амбасаде и конзулата у Републици Словачкој, као и градоначелника Модре Јураја Петраковића, открила је јуче споменик Доситеју Обрадовићу у граду Модри у Републици Словачкој.

Пре три године у непосредној близини књижевник и песник Јован Јовановић - Змај добио је, такође, обележје – бисту са својим ликом.
У организацији Удружење Срба из Словачке и кроз историју однеегованом српско - словачким пријатељским односима, у градићу Модра у Братиславском округу откривена су, до сада, два споменика, Доситеју Обрадовићу (1739-1811), српском просветитељу и реформатору и песнику Јовану Јовановићу Змају(1833 – 1904), оба постављена испред зграде некадашњег Лицеја, данас Меморијалне гимназије коју је Доситеј својевремено похађао, а после њега и Змај.

У подножју просветитељевог попрсја Доситејеве бисте исписани су стихови његове устаничке химне „Востани Сербије, востани царице !“

Свечаности је присуствовао и Др Небојша Kузмановић, директор Архива Војводине, који деценијама доприноси унапређењу словачко-српског пријатељства.

Он каже да је Модранска гимназија била веома угледна школа, позната у целој Угарској.Осим Доситеја и Змаја, похађало ју је око 1.100 Срба у периоду између 1730. и 1830. године. Био је то „век рационалистичке мисли и књижевног рационалистичког покрета“ у Словачкој.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs