Вести


Штаткић: Петар Лубарда симбол горштачке снаге и жара

Нови Сад , 19. октобар 2017.
-A A +AШтаткић: Петар Лубарда симбол горштачке снаге и жара .

Нови Сад , 19. октобар 2017. .

„Петар Лубарда представља један инстинктивни стваралачки нагон аутентичне матрице, рекао бих црногорског крша - уписаног горштачког кода космогонијске непостижне снаге и жара“, оценио је данас у Спомен-збирци Павла Бељанског, на отварању научног скупа посвећеног великом сликару, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.

Он је додао да је Петар Лубарда (1907-1974), „имао изузетну кумулисану енергију, визуелну експлозију колорита, необичну форму и линије, светлосну екстазу и много тога што је створило дела изузетне вредности, снаге и жара“.

„Да је то тако сведоче импресивне слике као што су „Битка на Вучјем долу“, „Гуслар“, „Коњи“ и „Косовски бој“, рекао је Штаткић.

У име Спомен збирке Павла Бељанског учеснике скупа и поштоваоце Лубардине уметности поздравила је управница др Јасна Јованов, а у име београдске Куће легата директор Филип Брусић Ренауд. У име сликареве породице говорили су Лубардина рођака Ђина Лазар, иначе оснивач Фондације „Петар Лубарда“ из Херцег Новог, и његов синовац Ђуро Лубарда.

По њиховим речима Фондација је основана са идејом да се два пута годишње, на дане сликаревог рођења и смрти, организују радионице, колоније и низом догађаја обележе ова два, за породицу Лубарда, значајна датума.

Данашњи научни скуп организован је у три целине, у оквиру којих су историчари уметности, кустоси и поштоваоци говорили о значају Лубардиног сликарства.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs