Вести


Ђоковић: Представљене студије развоја 50 потенцијалних бањских локалитета на подручју АП Војводине

Нови Сад , 15. март 2019.
-A A +AЂоковић: Представљене студије развоја 50 потенцијалних бањских локалитета на подручју АП Војводине.

Нови Сад , 15. март 2019. .

Данас је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом Универзитета у Београду и стручним ауторским тимом са Архитектонског и Медицинског факултета у Београду, представио студије о развоју балнеолошког потенцијала Војводине. Након двогодишњег рада дефинисано је и препознато педесет најперспективнијих локација на територији покрајине, које би требало да омогуће да се у туристичке сврхе, рекреативне, али и здравствене, у функцију ставе ове локације. На њима се налази, како геотермална, минерална вода, лековито блато и ваздух, док су поједине локације погодне за соларну терапију.

Студијe је израдио Секретаријат у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом Универзитета у Београду, и оне представљају свеобухватну анализу потенцијала природног лековитог фактора, која поред подземних вода укључује и лековита блата, гас и климу. Сам предмет и обим истраживања укључивао је мултидисциплинарни тим стручњака.

"Ово је историјски подухват за будуће генерације. Студије би требало да доведу не само нове инвестиције, кроз јавно-приватно партнерство, већ и повећање броја ноћења, посета, као и потрошње новог туристичког таласа, али и до запошљавања, смањења трговинског дефицита. Определили смо се за модел гринфилд инвестиција у бањском и здравственом туризму. На локалним самоуправама је да определе модел улагања", рекао је Ђоковић и додао да је управо у здравственом и велнес туризму највећа мултипликација, евидентирана и до седам пута на један уложен динар.

Ђоковић наводи да занављање, реконструкција и приватизација постојећих бања, не може за кратко време да доведе до стварања нове материјалне вредности и остварења свих задатих циљева. Он је додао да је тренутно у изградњи велнес и спа центар у Врднику, аква парк на месту термалног базена у Суботици, док бројност наменских посета потврђује да ће и истражене локације обухваћене студијом ући у инвестициону фазу.

Проф. др Дејан Миленић, редован професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, представио је студије и начин њихове израде. Он је истакао да студије представљају другу, детаљну фазу истраживања, на основу којег је формирана основа за унапређење туристичких производа пре свега кроз инвестирање у природне лековите ресурсе са циљем развоја туристичке понуде на одржив и савремен начин. Циљ истраживања јесте формирање стратешких докумената за развој бањског туризма утемељених на потенцијалу природног лековитог фактора.

Миленић каже да су дефинисана три банеолошка рејона са одговарајућим подрејонима, као и потенцијални локалитети погодни за експлоатацију природног лековитог фактора на различитим нивоима и наменама. Практичан значај се огледа у сложеном дефинисању односа природног лековитог фактора са тренутним и будућим корисницима у циљу планирања и извођења даљих истраживања, и имплементације акционих планова за развој здравствене гране туризма.

Одређено је укупно шест категорија експлоатације природног фактора на одабраним локацијама у Војводини и то су јавне чесме, експлоатација лековитог блата, јавна купатила, wellness и spa, спортско-рекреациони центри, аква паркови, специјалне болнице и рехабилитациони центри. Стварa се јасна слика да је балнеолошки потенцијал у већој мери равномерно распоређен, те на територији свих седам административних округа постоје потенцијалне локације подземних вода и блата као природног лековитог фактора.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs