Вести


Њилаш и Штаткић састали се са члановима два одбора Парламента Словачке

Нови Сад , 24. новембар 2017.
-A A +AЊилаш и Штаткић састали се са члановима два одбора Парламента Словачке.

Нови Сад , 24. новембар 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић разговарали су данас с делегацијом два парламентарна одбора Републике Словачке – Одбора за образовање, науку, омладину и спорт и Одбора за културу и медије, коју је предводила њена екселенција амбасадорка Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова.

У име домаћина, госте је поздравио потпредседник Њилаш и укратко je представио рад војвођанске регионалне власти, која има одређене делатности у области образовања, културе и јавног информисања. Према речима потпредседника, Покрајинска влада с посебном пажњом негује очување националног идентитета свих националних заједница у Војводини, укључујући и словачку националну заједницу која је у нашој покрајини друга по бројности.

„Како у сфери образовања, тако и у сфери културе и информисања на језицима националних заједница, ми поштујемо законске оквире и регулативе Републике Србије, " рекао је Њилаш и додао још и то да без образовања нема будућности ни за један народ.

Председник Одбора за образовање, науку, омладину и спорт Републике Словачке Љубомир Петрак, истакао је изузетно добру сарадњу с поменутим секретаријатом, као и с националном мањином Словака у Републици Србији и Војводини. То је потврдила и амбасадорка Репчекова, која је, између осталог, дала и предлог за унапређивање међусобне сарадње – бржу нострификацију диплома, квалитетније уџбенике на словачком језику, посебно за средње стручне школе (куварски смер и за средњу медицинску школу), те могућност отварања одељења на словачком језику, као и решавање демографског проблема.

Потпредседник Њилаш истакао је да је поменути проблем више економски, а не образовни и културни. Његов предлог јесте да матична земља (Република Словачка) може да помогне образовни систем путем разних пројеката, као и стипендијама за школовање младих Словака у Републици Србији. Ради побољшавања квалитета уџбеника већ су предузете мере на основу новог закона, а они се израђују преко Педагошког завода Војводине, у сарадњи с Националним саветом Словака.

Секретар Штаткић нагласио је да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама снажно подржава очување словачког културног и националног идентитета, јер то обогаћује средину у којој се налазе и живе, те да то показује и путем подршке информисању на словачком језику, као и путем подршке бројним манифестацијама.

„Трудимо се да то чинимо не само институционално, већ и на терену. Стога, у току је и обезбеђивање простора за Дом културе Словака у Новом Саду”, рекао је Штаткић. Он је, такође, навео да постоји могућност за реконструкцију дома Мартина Јонаша у Ковачици и за рестаурацију уметничких слика у њему, што су као предлог дали амбасадорка и председник Одбора за културу и медије Републике Словачке.

На крају састанка, потпредседник Њилаш захвалио је делегацији и амбасадорки на посети. Сви су констатовали то да је међусобна сарадња досад била изузетно добра, те да верују да ће у будућности бити још успешнија.

У словачкој делегацији, поред амбасадорке Словачке у Србији Дагмар Репчекове, били су и Љубомир Петрак – председник Одбора за образовање, науку, омладину и спорт, Душан Пачлович, Људевит Гога, Мирослав Сопко, Мирослав Чиш – посланици, Михаела Шикулова – секретарка поменутог одбора, као и Душан Јарјабек – председник Одбора за културу и медије.

Састанку је присуствовао и Жолт Сакалаш – подсекретар, Биљана Кашерић и Милинка Хрћан – помоћнице покрајинског секретара за образовање прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као и др Небојша Кузмановић – заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs