Вести


„Кутија сећања“ као опомена за незаборав

Нови Сад , 09. децембар 2016.
-A A +A„Кутија сећања“ као опомена за незаборав .

Нови Сад , 09. децембар 2016. .

Изложбу „Кутија сећања“ о животу јеврејске породице Дрелих из Сомбора, коју је приредио Градски музеј у Сомбору а која од данас гостује у Архиву Војводине у Новом Саду, званично је отворио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић. Поред секретара Штаткића, присутнима су се обратили и директор Архива Војводине Бранимир Андрић, директор Градског музеја у Сомбору Бранимир Машуловић и власница изложених експоната, Михала Ливија Тулпан из Израела.

По речима секретара Штаткића, ова изложба кроз причу о сомборској породици Дрелих персонификује трагедију холокауста. „Нема историје без слике људских судбина и кутија сећања нам о томе говори“, рекао је у уводном делу секретар Штаткић. „Као композитора“, додао је он, „ови призори ме надахњују, али ме као човека ужасавају. Подсећају на ужасе рата, страдања, патњи, бола, туге и просуту крв невиних људи. Једино што ме прогања, јесте питање докле ће људски род прогањати и уништавати себе? Човечанство данас не може да проведе неколико деценија у миру, а да опет негде не крене зло. Овде ми се намеће“, истакао је секретар Штаткић, „и оно чувено јеврејско питање - ниједан народ, нити нација није питање и не решава се елиминацијом, и зато, ходајући кроз „Кутију сећања“, могу да закључим да сва ова страдања не треба нигде и никада више да се десе и понове, а ове фотографије нас опомињу да ништа не препустимо забораву“.

Михала Ливија Тулпан, ћерка Магде и Моше Дрелих, који су успели да преживе заточеништво у логору Аушвиц-Биркенау након чега су се, као и многи други ослобођени Јевреји, одселили у Израел, захвалила се Архиву Војводине на гостопримству.

„Животи мојих родитеља су пре Другог светског рата били везани за Сомбор“, рекла је Михала и додала да изложене фотографије говоре о срећним и задовољним људима које ће Холокауст одвести у неповрат. „Након мајчине смрти, 1999. године, почела сам са сакупљањем фотографија и причом о породици Дрелих“, истакла је Михала и додала да су „данас ту све фотографије сачуване код преживелих потомака Дрелихових, које причају о једном времену и преплитању породичних судбина са трагичним збивањима“.

Бранимир Машуловић је истакао да је Градски музеј у Сомбору отворио прву „кутију сећања“ породице Дрелих. „Скоро сваки град у Банату и Бачкој има своје Дрелихове о којима може да прича“, рекао је Машуловић, и додао да ће ова изложба од следеће године бити гостујућа и у музејима других градова бивше Југославије, на чију иницијативу је заједно са државним музејом Аушвиц Биркенау из Пољске и организована.

Машуловић је објаснио да је заједничком темом жртве логора ујединила испреплетаност живота и судбина заточеника који су са простора бивше Југославије одведени у злогласни концентрациони логор смрти.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs