Вести


„Сајам завичаја“ промовише вредност заједништва, сарадње и развоја

Нови Сад , 06. јун 2019.
-A A +A„Сајам завичаја“ промовише вредност заједништва, сарадње и развоја.

Нови Сад , 06. јун 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и министарка трговине и туризма у Влади Српске Драгица Ковач, отворили су данас у Новом Саду први „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“.

Милићевић је истакао да је интенција ове манифестације да буде интегришућа и кохезиона снага за припаднике нашег народа и у Србији и у региону, али, и стимуланс за напредак региона у целини.

„Покрајинска влада апсолутно подржава подстицање наших институција, привредника, туристичких радника и културних и других посленика за продубљивање и развој постојећих и проналажење нових облика међусобне сарадње“, нагласио је Милићевић.

Први „Сајам завичаја“ је окупио све оне који су већ сада носиоци те сарадње и који, у будућности, тој сарадњи могу дати нове облике, и нову садржину. Према Милићевићевим речима, међу њима су представници привредних комора Српске, Бања Луке, Војводине, туристичких организација Српске и Војводине, Заједничког већа општина Вуковара, привредници из земаља региона. Такође, ова сајамска манифестација окупила је око 50 завичајних удружења, која презентују своју културу, традицију и обичаје, и својим деловањем чине мост између Србије и држава из којих су се овде доселили.

„Наша сарадња је с једне стране базирана на заједничким емоцијама које реч завичај симболизује. С друге стране она мора да буде базирана и на обостраном интересу“, навео је Милићевић и додао да тај интерес може да се пронађе у заједничким пословним подухватима.

Милићевић је подсетио да је пре неколико дана Влада Српске прихватила донацију Владе Србије у износу од 9,3 милиона евра за финансирање пројеката у локалним заједницама у Српској.

„Пратећи политику наше државе, у контексту целокупне бриге за наш народ у земљама у окружењу, и њеног чврстог опредељења, да у томе не прави никакве компромисе, подршка Покрајинске владе јесте наше трајно опредељење“, нагласио је Милићевић и додао да се кроз покрајински Фонд за избегла и расељена лица у континуитету помаже онима који су дошли у Србију, али и повратницима.

Министарка Ковач је изразила задовољство због организовaња манифестације, која, како је истакла, пружа прилику да се да се на једном месту скупе идеје, стваралаштво и представе потенцијали српског народа.

„Ова манифестација промовише вредност заједништва, сарадње и развоја“, нагласила је министарка Ковач и додала да с друге стране доприноси унапређењу сарадње у бројним областима и додатној афирмацији наших потенцијала у региону. Она је као област од заједничког интереса истакла туризам, наводећи да је сваки трећи туриста у Србији из Српске.

„Сајам завичаја“ заједнички су организовали Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Отварању сајма присуствовали су представници Народне скупштине Српске, чланови Покрајинске владе, покрајински посланици, представници Заједничког већа општина Вуковар.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs