Вести


Oбележен дан рођења бана Јосипа Јелачића

Нови Сад , 17. октобар 2017.
-A A +AOбележен дан рођења бана Јосипа Јелачића.

Нови Сад , 17. октобар 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић са сарадницима присуствовао је синоћ у амфитеатру СПЦ „Војводина“ свечаном обележавању једног од четири званична празника хрватске националне мањине у Србији - Дана рођења бана Јосипа Јелачића. Непосредно пре тога, овај празник обележен је и мисом у цркви Светог Јурја у Јелачићевом родном Петроварадину, у којој је он и крштен.

Уочи почетка свечаности у СПЦ „Војводина“, секретар Штаткић је истакао да неговање културе, обичаја, писма и језика сваке националне заједнице у Србији, па самим тим и Војводини, има изузетан значај.

„Данас припадници хрватска национална заједница обележавају један од своја четири празника и то јесте начин на који то треба да се ради, како би се њихов национални идентитет не само очувао, него и развијао“, додао је Штаткић.

Присутне на свечаности поздравили су председник Хрватског националног вијећа (ХНВ) у Србији Славен Бачић, затим Петар Пифат из Хрватског културног већа, нови хрватски велепосланик у Републици Србији Гордан Бакота и Звонко Милас, државни секретар уреда за Хрвате изван Републике Хрватске.

„Верујемо да ће будући спомен-дом у родној кући бана Јелачића, за чију обнову је средства издвојила управо Влада Републике Србије, бити место окупљања Хрвата и помоћи им да лакше забораве време које је иза њих, а истовремено их охрабри за будућност“, рекао је, уз остало, Бачић.

С друге стране велепосланик Бакота је захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу на средствима издвојеним за обнову куће бана Јелачића, нагласивши да је тај чин важан за успостављање добрих односа двеју земаља.

„Очекујем да спомен-дом бана Јелачића буде нови замах за очување хрватске културе и постојања на овим просторима“, додао је Бакота.

Дан рођења бана Јосипа Јелачића је као празник хрватске националне мањине установљен одлуком ХНВ из 2005. године. Њена три преостала празника су Дан Светог Јосипа, заштитника хрватског народа (19. март), Дан рођења бискупа Ивана Антуновића (19. јун) и Дан избора првог сазива ХНВ (16. децембар).


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs