Најаве


Конференција за новинаре поводом „Награде ЕУ за културно наслеђе/Награде Европа Ностре 2018“ и „Гранд прија“ пројекту „Векови Бача“

Четвртак, 28. јун 2018 - 12:00Конференција за новинаре поводом „Награде ЕУ за културно наслеђе/Награде Европа Ностре 2018“ и „Гранд прија“ пројекту „Векови Бача“ .

Четвртак, 28. јун 2018 - 12:00 .

У четвртак, 28. јуна 2018. године, у 12.00 часова, у простору Тврђаве Бач у Бачу, биће одржана конференција за новинаре, поводом доделе „Награде ЕУ за културно наслеђе/Награде Европа Ностра 2018“, односно признања „Гранд при“ пројекту „Векови Бача“ које је тај пројекат добио протекле седмице у Берлину.

На конференцији ће говорити покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, координатор пројекта Славица Вујовић и заменик председника општине Бач Зденко Колар.

„Награда ЕУ за културно наслеђе/Награда Европа Ностра“ најугледнија је европска награда у области културног наслеђа, а за њу је ове године конкурисали 160 пројеката из целе Европе, а пројекат „Векови Бача“ је један од укупно 29 пројеката којима је она и додељена. Међу тих 29 пројеката, стручна комисија најугледније европске мреже за заштиту културног наслеђа „Европа Ностра“ је, због изузетног квалитета, издвојила седам и наградила их и „Гранд пријем“, а међу њима се нашао и пројекат „Векови Бача“, један од свега три пројекта у категорији конзервације којима је припало то највише признање.

Пројекат „Векови Бача“ је иначе осмислио и реализовао Покрајински завод за заштиту споменика културе, а партнери у том великом подухвату су му били Фонд за очување културно-историјског наслеђа „Векови Бача“, из Бача, и Технолошки факултет и Музеј Војводине, из Новог Сада.

По завршетку конференције, планиран је и обилазак и Фрањевачког самостана у Бачу и манастира Бођани.

Превоз за новинаре је обезбеђен. Комби полази у 10.45 часова испред главног улаза у зграду Покрајинске владе. Молимо заинтересоване редакције да се јаве на телефон 021/487-4531 или 063/459-096.

Напомена: У случају лошег времена, конференција за новинаре биће одржана у просторијама општине Бач, после чега следи најављени обилазак тврђаве Бач и манастира Бођани.You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs