Најаве


Отварање изложбе „Српска саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму“

Четвртак, 8. новембар 2018 - 16:00Отварање изложбе „Српска саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму“.

Четвртак, 8. новембар 2018 - 16:00 .

У четвртак, 8. новембра 2018. године, у 16.00 сати у барокној дворани Музеја у тврђави Историјског музеја Будимпеште, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратиће се на отварању изложбе „Српска саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму“.

Изложба је настала као резултат сарадње Историјског музеја Будимпеште, Галерије Матице српске, Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји и Српског института у Будимпешти.

Поздравни говор одржаће Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Петер Фарбаки, генерални директор Историјског музеја Будимпеште, а присутнима ће се потом обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти, др Золтан Фирјеш, заменик државног секретара за односе са верским заједницама и народностима у Уреду председника Владе Мађарске, др Александра Салаи Бобровницки, заменица главног градоначелника Будимпеште за културу и њ. пр. Лукијан, епископ Српске православне епархије будимске.

Свечано отварање изложбе увеличаће Камерни ансамбл „Орфелин” из Новог Сада под управом Тамаре Адамов Петијевић и уметници Српског позоришта у Мађарској.

Изложба представља наставак рада на очувању и презентацији српског културног наслеђа у Мађарској. Након конзервације, стручне обраде и представљања икона Арсенијa Теодоровића рађених за иконостас Саборног храма у Будиму на изложби "Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму" у Галерији Матице српске 2017. године, Историјски музеј у Будимпешти је изложбом "Српска саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму" поставио ово уметничко остварење у шири оквир историјских и друштвених прилика.

Изложба ће бити отворена до 17. фебруара 2019. године.You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs