Остале вести


Александар Јовановић примиo учеснике пројекта ђачке размене „Типично српско – типично немачко, сличности и разлике”

Нови Сад , 28. септембар 2015.
-A A +AАлександар Јовановић примиo учеснике пројекта ђачке размене „Типично српско – типично немачко, сличности и разлике” .

Нови Сад , 28. септембар 2015. .

Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице примиo je учеснике пројекта ђачке размене „Типично српско – типично немачко, сличности и разлике”. Овај пројекат реализују ђаци и професори Зрењанинске гимназије и Гимназије „Свети Михајло” из Швебиш Хала (Баден-Виртемберг).

У поздравном говору, заменик је нагласио да је овај вид сарадње двеју гимназија изузетно значајан за ђаке, јер ‒ поред изучавања живог језика ‒ млади не само да имају прилике да упознају историју, културу и уређење једне државе и њен образовни систем, већ имају и директан увид у свакодневни живот своје генерације.

„Наиме, они су смештени у породицама својих вршњака и тако се још више зближавају, јер имају међусобни лични контакт. Млади, где год се налазили ‒ у овом случају у Србији или Немачкој ‒ међу собом лако, без оптерећења комуницирају јер имају исте жеље и исте циљеве. То је изузетно леп пример како се може изванредно сарађивати без имало предрасуда.” ‒ рекао је Јовановић. Гостима је пожелео још пуно оваквих лепих и поучних сусрета, јер овакав вид сарадње образовних установа поспешује сарадњу на појединим пројектима, али такође ствара и дугорочна пријатељства међу младима, која после пар година могу да се развију и на пословно-економском плану.

Пројекат ђачке размене „Типично српско – типично немачко, сличности и разлике” већ шесту годину Зрењанинска гимназија успешно остварује у сарадњи с Гимназијом „Свети Михајло” из Швебиш Хала у СР Немачкој. У овогодишњој ђачкој размени учествује петнаест ученика првог и другог разреда.

Они су с професоркама немачког језика ‒ Малином Јовановић и Виолетом Перин ‒ боравили у Немачкој од 13. до 20. маја ове године. Имали су прилику да виде како функционише школска свакодневица њихових домаћина. Знање језика вежбали су дружећи се у школи и у породицама где су били смештени, али и радећи на пројекту. Ове године то је била једночасовна радио-емисија коју су снимали уживо.
Прва размена ђака остварена је у јуну 2009. године, а до данас (23. 09. 2015.) било је укупно дванаест сусрета.


Извор: ПС за образовање


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs