Остале вести


Војводина преузела председавање Заједницом подунавских регија 2020-2021. године

Нови Сад , 28. јануар 2020.
-A A +AВојводина преузела председавање Заједницом подунавских регија 2020-2021. године.

Нови Сад , 28. јануар 2020. .

Аутономна покрајина Војводина преузела је председавање Заједницом подунавских регија за 2020. и 2021. годину. Током наредне две године, биће домаћин бројним догађајима који ће партнере у оквиру Заједнице окупљати око тема које се односе на област културе, транспорта и дигитализације на простору дунавског слива.

Поводом преузимања председавајуће функције, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, примио је данас делегацију представника регионалних министарстава Доње Аустрије из области међнародне сарадње, културе и транспорта предвођену шефом Одељења за међународну сарадњу Симоном Ортнером како би са актуелним председавајућим дефинисали елементе будућег председавања заједницом.

Током састанка у Покрајинској влади предложене су бројне теме које могу бити део будућег председавања. Разговарано је о сарадњи у области културе, која укључује сарадњу Српског народног позориштаа и Еуро Балета из Санкт Полтена, размену културних посленика, изложби и представа, организацију конференције са Дунавским универзитетом из Кремса.

Такође, најављено је отварање изложбе о Дунавском региону у Санкт Полтену, на којој ће учествовати ресорни секретаријат за културу. Сарадња у области транспорта укључује могућности имплементације платформи које су резултат рада у оквиру пројекта Gateway, учешћа на конференцијама пројекта прекограничне железнице Сегедин-Суботица-Баја, те планираних међународних конференција у Новом Саду.

Током другог дана посете, делегација Доње Аустрије је посетила Српско народно позориште, Галерију Матице српске, као и културне станице Свилара и Еђшег у Новом Саду.
Радна заједница подунавских регија основана је потписивањем Заједничке изјаве у Бечу 1990. године, и интезивно ради на промоцији развоја дунавске регије. У њено чланство укључене су 23 регије из 10 подунавских земаља и ове године прославља 30 година постојања.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs