Остале вести


Калиграфија као стање ума и душе

Нови Сад , 19. децембар 2016.
-A A +AКалиграфија као стање ума и душе.

Нови Сад , 19. децембар 2016. .

Удружење „Нур-светлост“, Исламска заједница Муфтијство војвођанско, Покрајинска влада, Град Нови Сад и Културни центар Новог Сада организовали су у Културном центру Новог Сада отварање манифестације „Дани исламске уметности, поезије и севдаха“, као и отварање самосталне изложбе калиграфије Зане Тахировић, „Срцем калема“.

У присуству амбасадора Србије у Саудијској Арабији Њ.Е. Мухамеда Хамди Јусуфспахића и муфтије војвођанског Мухамеда Ефендија Зилкића, свечаности је присуствовао и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић.

Др Кузмановић је у разговору са представницима исламске заједнице истакао да је ресорни секретаријат спреман да пружи подршку и сарадњу на пројектима који ће на прави начин промовисати исламску заједницу на овим просторима.

Манифестацију и изложбу је поред наступа уметника из Грачанице, који су уз читање поезије и са севдахом одсликали дух исламске заједнице, званично отворила Зана Тахировић.

„Схватила сам да кроз калиграфију могу да изражавам стање свог ума и душе, тако да на овој изложби можете видети једноставне калиграфске списе“, каже ауторка Тахировић, истичући да се калиграфијом бави нешто дуже од годину дана, а да ју је заволела још на првом часу када је узела калем у руке. „Ово је уметност која шаље поруку да је ислам мирољубива вера“, истакла је Зана, рекавши да је исламска уметност универзална.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs