Остале вести


Креативни подстицај за веће коришћење европских фондова

Нови Сад , 21. јун 2017.
-A A +AКреативни подстицај за веће коришћење европских фондова.

Нови Сад , 21. јун 2017. .

У организацији Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, у великој сали Скупштине Војводине данас је одржано саветовање „Могућности финансирања пројеката у области културе путем ЕУ фондова“, намењен пре свега носиоцима функција у локалним самоуправама, али и запосленима у покрајинским институцијама који раде на припремама пројеката.

Поздрављајући учеснике скупа, заменик покрајинског секретара др Небојша Кузмановић је нагласио да је ово изванредна прилика и шанса да се на једном месту, кроз практична искуства и знања људи из струке, упознају са програмима ЕУ везаним за културу и културну баштину и, наравно, могућностима приступа тим програмима.

„Скоро свака локална самoуправа у Војводини има неки локалитет, артефакт, културну баштину са којом може да аплицира у актуелним конкурсима ЕУ и због тога је битно да се данас чују примери добре праксе, реализованих пројеката. То представља један нови изазов за све оне који желе да науче више о програму „Креативна Европа“, културним индустријама и многим другим садржајима који ће се данас са ове говорнице чути“, додао је Кузмановић.

Учесницима се обратио и помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу Радослав Петковић, истичући да ови програми и јавни позиви представљају шансу да се заједничким снагама унапреди културна слика АП Војводине и промовишу културна достигнућа и баштина у светлу каквом она то заслужују.
„Посебан значај томе даје чињеница да се током наредне, 2018, обележава Европска година културне баштине“, додао је Петковић.

О програму прекограничне сарадње „IPA INTERREG“ и другим иностраним фондовима за пројекте у области културе говорила је Мина Радмиловић-Пјевац из Фонда „Европски послови“, док је о програму „Креативна Европа“ и његовим смерницама говорио Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија. Када је реч о примерима добре праксе, искуства су изнели Лука Кулић из Музеја савремене уметности Војводине и др Славица Вујовић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

О улози Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и подршци и начинима сарадње говориле су сараднице у секретаријату Бојана Беговић и Љиљана Ћумура.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs