Остале вести


Кузмановић отворио изложбу "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини" у Бачком Петровцу

Нови Сад , 08. јун 2018.
-A A +AКузмановић отворио изложбу "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини" у Бачком Петровцу.

Нови Сад , 08. јун 2018. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је у Галерији Зуске Медвеђове - Музеја војвођанских Словака у Бачком Петровцу, отворио изложбу "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини", гостујућу поставку Музеја Војводине.

Кузмановић је, овом приликом, истакао дубоке везе Срба и Словака кроз историју, што између осталог и ова изложба показује, јер је била постављена и изван наших граница приказујући сву лепоту сличности и различитости два народа, који три века живе на овим просторима.

Госте је на отварању поздравила директорица Музеја војвођанских Словака Ана Сеч-Пинћир, док је у име Музеја Војводине поздравне речи упутио директор др Драго Његован. Његован се овом приликом осврнуо на значај овог пројекта и сарадњу са Музејом војвођанских Словака и Гимназијом „Јан Колар“ поводом прославе 100 годишњице ове установе.

Председница Националног савета словачке националне мањине Ана Томанова-Маканова је изразила поштовање и радост што је ова значајна изложба за војвођанске Словаке постављена управо у Музеју војвођанских Словака и наду да изложбу посети публика у великом броју.

После приказивања изложбе у Музеју Војводине у Новом Саду, Словачком народном музеју у Мартину (Словачка) и Словачком народном музеју у Братислави (Словачка), изложба је презентована у Бачком Петровцу и трајаће до 30. септембра 2018. године. Аутори изложбе су кустоси етнолози и историчари из Музеја Војводине: Катарина Радисављевић, Татјана Бугарски, Александра Петијевића, Мирјана Лакић, Чарна Милинковић, Александра Стефанов, Војислав Мартинов а Ана Сеч – Пинћир, а рецензент изложбе је др Самуел Человски.

На изложби је, преко историјских и етнолошких музејских предмета, архивалија и уметничких дела, приказана богата прошлост Словака од њиховог досељавања до садашњих дана.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs