Остале вести


Кузмановић отворио 56. фестивал „Црвена ружа“

Нови Сад , 02. јул 2017.
-A A +AКузмановић отворио 56. фестивал „Црвена ружа“.

Нови Сад , 02. јул 2017. .

Заменик Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић отворио је вечерас 56. по реду Фестивал културе војвођанских Русина „Црвена ружа“.

Ова манифестација са дугом традицијом окупља русинске културне институције и уметнике, аматере и професионалце, не само из Војводине него и из других средина у којима живи русинска етничка заједница.

„Прича о Русинима на овом нашем простору је прича о истрајности, вери у себе и потреби да се сачува самобитност и идентитет. Тако је то већ безмало три века, од момента када је ваша заједница заснована у Војводини, и тако треба и да остане“, рекао је Кузманиовић на летњој сцени Основне школе „Петро Кузмјак“ у Руском Крстуру.

Он је додао да „култура, језик и наслеђе Русина сведоче о способности да се препозна и разуме време у којем се живи и да се изнедре људи кадри да очувају све оно што традиција и укупно наслеђе носе“.

„Негде је речено да Русини имају највећи број интелектуалаца сразмерно величини етничке заједнице, што је само још једна потврда о вашој вери, снази и истрајности. То, уз остало, потврђује и овај ваш дивни фестивал“, нагласио је заменик покрајинског секретара.

Кузмановић се осврнуо и на модел заједничког живота који постоји у АП Војводини и који свима може да буде пример.

„Оно што овде већ постоји на другим местима није лако ни наћи ни постићи – овдашњу бригу за све наше суграђане и сваку од наших националних заједница. Овде нема асимилације, а свест о лепоти различитости и свест о потреби да свако има и очува сопствени идентитет и сопствену реч, дубоко је у сваком од нас“, додао је он.

Поред концерта традиционалних игара и песама, у оквиру фестивала који је ове године трајао два дана, отворена је и изложба слика Галерије наивне уметности из Ковачице, одржана је и манифестација деце „Црвени пупољак“, као и два пратећа програма – Крстурски привредно-туристички сајам и Међнародни турнир у одбојци.
 
Уз културно-уметничка друштва и ансамбле из Србије, на фестивалу су учествовали и гости из русинских заједница у Словачкој и Хрватској. Међу званицама су били и председник Општине Кула Велибор Молојичић, саветник у амабасади Украјине у Србији Јевгенија Филипенко, републичка посланица Олена Папуга и председник Националног савета Русина Славко Рац.


Извор: "ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама"

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs