Остале вести


Небојша Кузмановић отворио „Тесла глобал форум“

Нови Сад , 07. јул 2017.
-A A +AНебојша Кузмановић отворио „Тесла глобал форум“.

Нови Сад , 07. јул 2017. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић данас је отворио пети по реду “Тесла глобал форум”, манифестацију посвећену промоцији науке, културе и образовања у част великог српског научника Николе Тесле. Ове године се одржава до 10. јула у Конгресном центру ЦЕПТОР на Андревљу на Фрушкој Гори, у Новом Саду и манастиру Шишатовац - местима за које је и сам Тесла за живота био везан.

Отварајући форум, Кузмановић је рекао да је ово један од оних догађаја у којима се види вредност пројекта, много шире и више него на папиру.
„Данас је ово један величанствен догађај, јер је велико име великог човека повезало младе људе и са Косова и Метохије, Републике Српске, наших људи из Америке. Повезао нас је Тесла у његову част и на наше задовољство,“ истакао је Кузамновић.

Он је додао да су кроз историју српски великани у различитим областима, често били мета присвајања и усвајања од стране неких других народа, нација, па чак и држава, па је тако било и у случају Теслиног порекла.

„Овај скуп је доказ и приказ да Тесла припада нама управо овде на Фрушкој гори у духовном озрачју манастира Шишатовац и у кругу младих научника и нас самих, који имамо обавезу да чувамо и негујемо његов лик и дело,“ рекао је Кузмановић.

На форуму учествују бројни еминентни професори, научници, уметници и експерти из земље и света, који ће, у оквиру предавања, округлих столова и креативних радионица, преносити и размењивати знања и искуства. Данашњем отварању форума присуствовао је и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

У овогодишњем омладинском “Тесла сајбер-кампу” учествује 150 најуспешнијих студената са домаћих и страних универзитета, а овогодишње учешће студената из Републике Српске помогло је Представништво Републике Српске у Србији.

Последњег дана фестивала, у понедељак, 10. јула, у 14.00 часова у Матици српској у Новом Саду биће додељено традиционално признање “Тесла глобал форума” – “Бела голубица”.

Међу лауреатима овог престижног признања је и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а остали овогодишњи добитници су интерпретатор духовне музике Дивна Љубојевић, амерички музичар и композитор Мано Дивина, руски научник и музичар Kоваленко Олег Алексејевич, бизнисмен и лидер српске дијаспоре у САД Мајкл Ђорђевић и глумац Никола Ракочевић.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs